Počele konsultacije

Visoki predstavnici političkih partija na Kosovu počeli konsultacije kako bi zemlju izvukli iz krize i otklonili mogućnost održavanja novog izbornog ciklusa.

Prema izvorima dnevnika "Tribuna", tehnička ali i sveobuhvatna vlada sa jednogodišnjim mandatom, predstavljala bi rješenje koje bi moglo dobiti podršku i međunarodnog faktora na Kosovu.

Takav scenario je moguć ako proces djelimičnog prebrojavanja glasova omogući prelazak izbornog praga za Alijansu za novo Kosovo (AKR).

U tom slučaju, ujedinjena opozicija bez podrške Samoopredjeljenja ne bi imala dovoljno mandata za formiranje nove vlade, kao ni koalicija između PDK i AKR.

Izvori dnevnika su kazali da se ne može dozvoliti stvaranje vlade iz jednog krila, u atmosferi tenzija, kakva je stvorena poslije sporazuma opozicionih partija da ne uđu u koaliciju sa PDK.

Dodatni razlog je i to što do kraja godine na Kosovu moraju biti izvršene ustavne promjene koje treba da omoguće funkcionalizaciju Specijalnog suda za ratne zločine, koji će tretirati sve u vezi sa izvještajem izvjestioca Savjeta Evrope, Dicka Martyja.

U slučaju da se ne postigne dogovor o formiranju tehničke vlade, onda će se prema pisanju dnevnika, zatražiti tumačenje Ustavnog suda o tome ko u konkretnom slučaju može dobiti mandate za formiranje vlade.

Istovremeno predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani je u intervjuu za dnevnik "Kosova sot" izjavio da sve što je imao reći u vezi sa mandatarom za sastav vlade i ustavnim rješenjima o toj temi, rekao u komentaru koji je dao na Ustav Kosova.

On je odbacio mogućnost da postizborna koalicija LDK, AAK i Inicijative za Kosovo (Nisma) može dobiti mandat za formiranje vlade.

Prema tumačenju u komentaru, pravo na dobijanje mandata za formiranje vlade ima stranka ili predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova, što je u konkretnom slučaju koalicija oko PDK.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova (LDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (Nisma), uz podršku pokreta Samoopredjeljenje, postigli su 10. juna sporazum o postizbornoj koaliciji.

Ta koalicija je predložila lidera AAK Ramusha Haradinaja za premijera Kosova, kako bi spriječila da na tu funkciju po treći put dođe lider Demokratske partije Kosova (PDK) Hashim Thaçi.