Zbog nekonkurentnosti kosovskih proizvođača

Kosovo je i dalje najveći izvoznik gotovog novca. Trgovinski deficit također i ove godine ima uzlazni trend u odnosu na isti period prošle godine. U prva četiri mjeseca ove godine, trgovinski deficit je povećan na 5 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine, piše portal "Tribuna".

Zavisnost domaćeg tržišta od stranih proizvoda je u porastu, a sve to, u nedostatku domaćih proizvoda. Trgovinski deficit također i ove godine ima uzlazni trend u odnosu na isti period prošle godine. U prva četiri mjeseca ove godine, trgovinski deficit je povećan na 5 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku Kosova (ZSK),  trgovinski deficit u tom periodu je bio u iznosu od 606.2 miliona eura, dok je u istom periodu prethodne godine bio je 601.7 miliona eura. Prema ovim podacima, osim januara, u svim ostalim mjesecima trgovinski deficit je povećan kao rezultat povećanog uvoza.

Poznavaoci ekonomskih prilika procjenjuju da ova situacija donosi siromaštvo u zemlji i rastuću nezaposlenost. Prema njima, cijeli ovaj bilans dolazi zbog nekonkurentnosti kosovskih proizvođača. Oni kažu da je Vlada Kosova trebala stvoriti listu konkurentskih prednosti koje ima Kosovo u odnosu na druge zemlje.