Potrebno tumačenje Ustava

Iako još nisu objavljeni i certifikovani konačni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 8. juna, Kosovo se već smatra da je ušlo u veoma duboku političku krizu. Ova kriza, prema mišljenju analitičara, može biti još dublja, jer poprima i dimenzije ustavne krize oko formiranja novih institucija.

Vjeruje se da ova situacija ponovo može odvesti zemlju u prijevremene izbore, za koje se smatra da će biti novi izazov, jer se stvara jedna nova politička klima. Na jednoj strani imamo Demokratsku partiju Kosova (PDK) kao izolirani subjekat od ostatka političkog spektra, a na drugoj blok stranaka koje ujedinjuje interes obaranja PDK i njenog lidera iz vlade.

Analitičar iz Balkanske grupe za politiku, Naim Rashiti procjenjuje da kriza u kojoj ulazi Kosovo je veoma teška, jer ne samo da ima karakter političke krize, nego i ustavne. Pretenzije triju partija koje nisu pobjedile na izborima da formiraju vladu, ostavljajući u opoziciju pobjedničku partiju, prema riječima Rashitija predstavlja novi slučaj koji će zahtjevati i tumačenje Ustava, piše list "Tribuna".