Sporazum AAK-LDK-NISMA

Postizborna koalicija AAK-LDK-NISMA koja od predsjednice Kosova očekuje mandat za sastav nove vlade, osim podjele glavnih pozicija o kojima su i javno govorili, dogovorili i kako će biti podjeljene ostale pozicije u izvršnoj vlasti, navode izvori televizije Rrokum.

Ukoliko i nova vlada bude imala 19 ministarstava, na osnovu sporazuma opozicije koja je sastavljana od Demokratskog saveza Kosova (LDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (Nisma), izvori televizije Rrokum kažu da je AAK zahtjevao od 4 do 6 ministarstava.

AAK, osim mjesta premijera koje je pripalo njenom lideru Ramushu Haradinaju, traži za sebe i Ministarstvo finansija, Evropskih integracija, Bezbjednosnih snaga, poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja ili rada i socijalnog staranja.

Međutim, Besnik Tahiri iz AAK-a nije dao puno pojašnjenja vezano za druge tačke sporazuma opozicije.

Izvori televizije Rrokum unutar Inicijative za Kosovo (Nisma) su rekli da inicijativa Fatmira Limaja, koja je na ovim izborima dobila nešto više od pet posto glasova, za sebe želi tri ministarstva - zdravlja, kulture i jedno od ministarstava vezano za ekonomiju.

Mjesto zamjenika premijera, koje pripada Inicijativi, će zauzeti potpredsjednik opštine Lipljan Fitim Selimi.

Dok ostale pozicije u izvršnoj vlasti, kao Ministarstvo ekonomskog razvoja, pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova, javne administracije, sredine i prostornog planiranja, obrazovanja, nauke i tehnologije, dijaspore, trgovine i industrije, kao i Ministarstvo za zajednice i povratak ostaje partiji Isa Mustafe, a dva ili tri ministarstva će voditi manjine.

Na osnovu sporazuma, za mandatara je predložen Ramush Haradinaj, za predsjedavajućeg Skupštine Isa Mustafa, kao i pozicija predsjednika koja će pripasti LDK-u, a jedan zamjenik premijera biće iz Inicijativi za Kosovo (Nisma).

I NDAJNË MINISTRITË by RrokumTelevision