Čestitka za Dan mira, 12. jun

Premijer Kosova Hashim Thaçi je čestitao narodu Kosova Dan mira, 12. jun. U poruci premijera Thaçija stoji da petnaest godina od Dana slobode, Dana mira, odlučni smo da nastavimo sa provođenjem sveobuhvatne reforme privrede, garantujući implementaciju Nove misije - održivi ekonomski razvoj države Kosovo.

U svojoj čestitci Thaçi je izjavio je da je Dan mira, 12. jun historijski za našu zemlju i bilježi okončanje borbe za oslobađanje Kosova i otvaranje poglavlja mira.

"Na ovaj važan jubilej, s pobožnošću i ponosom sjećamo se požrtvovanja svih palih boraca rata, boraca Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), otpora svih generacija naših građana, koji su doprinijeli slobodi i nezavisnosti Kosova. Povodom Dana mira, u ime kosovskih institucija i građana Republike izražavam duboku zahvalnost za kampanju bombardovanja NATO-a, kao najuspješniju vojne i humanitarnu intervenciju krajem dvadesetog stoljeća. Republika Kosovo je ušla u sedmu godinu nezavisnosti, konsolidovavši svoje demokratske institucije, odlučna i posvećena ispunjavanju svih kriterija i standarda za integraciju u Evropsku uniju i NATO. Petnaest godina od Dana slobode, Dana mira, odlučni smo da nastavimo sa provođenjem sveobuhvatne reforme privrede, garantujući implementaciju Nove misije - održivi ekonomski razvoj države Kosovo", navodi se u čestitci premijera Hashima Thaçija.