Mandat pripada pobjedničkoj partiji

Predsjedništvo PDK Hashima Thaçija saopštilo je da je Ustav Kosova jasan i da mandat za formiranje Vlade pripada toj partiji jer je ona pobjedila na izborima.

"U vezi sa današnjim izjavama nekih političkih partija o formiranju buduće koalicione vladavine, Demokratska partija Kosova (PDK) ocjenjuje da Ustav Kosova vrlo jasno određuje da mandat za formiranje Vlade pripada pobjedniku na izborima, u ovom slučaju PDK", navodi se u saopštenju sa redovne sjednice Predsjedništva stranke.

U saopštenju se ističe da mandat za formiranje Vlada proizilazi iz volje građana Kosova koji su PDK dali povjerenje da nastavi sa rukovođenjem Vladom i da ostvari novu misiju u funkciji ekonomskog razvoja i staranja novih radnih mjesta.

"Mi pozivamo sve da se uzdrže od pokušaja gaženja demokratske volje građana Kosova koji su svojim suverenim glasom jasno izrazili političku i građansku volju za četiri naredne godine", navodi se u saopštenju.

Na kraju, PDK poziva sve građane Kosova da imaju puno povjerenje u nadležne organe i u zakonske i ustavne procese.

I potpredsjednik PDK i redovni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini Arsim Bajrami kazao je kako je Ustav jasan kada se radi o mandataru za formiranje Vlade Kosova.

"U članu 95 Ustava se jasno kaže da mandat za formiranje vlade mogu dobiti partija ili predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova", kazao je Bajrami u emisiji RTK.

Bajrami pojašnjava da postizborne koalicije nemaju pravo da daju mandatara za izbor premijera Kosova i dodaje da ukoliko i u drugom pokušaju, sa drugim mandatarom, partija ili koalicija koja je dobila najveći broj glasova ne uspije da formira vladu, predsjednik Kosova je dužan da u roku od 40 dana raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo uz podršku pokreta Samoopredjeljenje dogovorili su se danas da za premijera kandiduju lidera AAK Ramusha Haradinaja, kako bi spriječili da na tu funkciju po treći put dođe lider Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi, čija je partija osvojila najviše glasova.

Iz Ustavnog suda i kabineta kosovske predsjednice Atifete Jahjage takođe su iznijeli primjedbe na tu odluku, ocjenjujući da nije u skladu sa Ustavom, piše portal "Tribuna".

Oni su iznijeli uvjerenje da na Kosovu treba ponoviti izbore, jer uloga mandatara treba da pripadne, kako smatraju, Hashimu Thaçiju, čija je stranka osvojila najviše glasova na izborima.

"Ustav je jasan, pravo na mandat za formiranje vlade dobija partija koja je prva po rezultatima, u konkretnom slučaju PDK, koja ima pravo da dva puta, sa različitim mandatarima proba da formira Vladu Kosova", piše portal.

Ukoliko i drugi put PDK ne uspije da formira vladu, predsjednica je dužna da proglasi nove vanredne izbore.

Predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani je u tumačenju Ustava, koje prenosi portal, naveo da mandat za formiranje vlade može dobiti samo koalicija koja je formirana prije izbora i koja je dobila većinu glasova na izborima.

Međutim, neki nezavisni stručnjaci ustavnog prava sa Kosova smatraju da danas formirana koalicija treba odmah da dobije mandat za formiranje vlade.

Stručnjak za ustavna pitanja, profesor Riza Smaka, smatra da sporazum LD, AAK i Nisme nije u suprotnosti sa Ustavom.

"On je u skladu sa Ustavom i sa članom 95 Ustava, i to je moguće", ističe Smaka za radio Slobodnu Evropu.