Čekaju se konačni rezultati CIK-a

Politički subjekti iz manjinskih zajednica čekaju konačne rezultate CIK-a sa prijevremenih parlamentarnih izbora, a kako bi se izjasnili oko učešća u Vladi.

Džezair Murati iz bošnjačke koalicije Vakat, koja je do sada imala dva mandata u Skupštini, a očekuje isto i u budućem sazivu, kaže da će predsjedništvo ove koalicije zasjedati kako bi zauzeli stav povodom promjena nakon postizanja sporazuma LDK-AAK-Nisma.

"Bilo bi najlogičnije da razgovaramo sa dosadašnjim pobjednikom. Ali, u politici je sve moguće kao što vidite, i onda povodom toga, mi ćemo normalno zauzeti stav. Ako nas budu ponudili, mi ćemo sjesti i razgovarati koja je to ponuda za nas? Ukoliko sebe nađemo u tim ponudama, ako su u pitanju neka od vitalnih rješenja problema za Bošnjake, onda možemo da razgovaramo i da se dogovaramo. Ali, bilo bi korektno da se razgovara sa onima koji su do sad bili. Ukoliko oni nemaju većinu, ne može ni jedna vlada da bude sastavljena a da u njoj nema predstavnika manjina", izjavio je on za Radio Kosovo 2.

Emilija Redzepi, iz bošnjačke Nove Demokratske Stranke sa jednim poslaničkim mandatom, kaže da ova partija sigurno neće ostati u opoziciji ukoliko su se već ove partije udružile.

"Sigurno ćemo i mi pregovarati i vjerovatno ćemo kao parlamentarna grupa razgovarati sa budućim premijerom, ali neka to ostane u hodu do sutra. Imamo neke ponude od stranke AAK, tako da ćemo vidjeti šta ćemo uraditi", kazala je Redžepi.

Mahir Yagxhilar, ispred turske partije KDTP, navodi da ova partija najprije očekuje da se izborni proces u potpunosti privede kraju, kako bi se znalo koliko koja partija ima poslanika i ko će sve ući u skupštinu.

Na pitanje da li je bilo ponuda od AAK, on odgovara:

"Čuli smo se, vidjeli smo se... ali mislim da je princip prvo da znamo poslanička kandidate, mjesta. Razgovori će se na ovu temu voditi u narednim danima", kazao je on, dodajući da očekuju dva poslanička mandata.

Predsjednik Srpske liste, Aleksandar Jablanović, ranije je za RSE izjavio da je lista izašla na izbore kako bi se što veći broj Srba odazvao, a naravno i kako bi učestvovali u izvršnoj vlasti. Ali, dodaje on, poštovaće se "zvanična politika Vlade Republike Srbije".

"Kad se zvanični rezultate objave i vidi ko je koliko poslaničkih mjesta osvojio, vidjećemo ko je taj ko će da dobije mandat sastav za formiranje vlade, da li će mandatar da nas pozove. A svakako, bilo koji poziv da uslijedi, Srpska lista je tu da taj poziv ispoštuje, pa da li će o tom pozivu bili dogovora ili ne, to ostaje da se vidi. E sad, sa kime će Srpska lista da otpočne koalicione pregovore, to zavisi od stava Vlade Republike Srbije, jer jednostavno, mi bez naše vlade nećemo da ulazimo ni u kakav aranžman, niti sa kojom političkom opcijom...", kazao je Jablanović.

Radio Kosovo 2 / Program na bosanskom jeziku