Nakon dogovora opozicije

Ramush Haradinaj, na osnovu postignutog sporazuma opozicije trebalo bi da bude slijedeći premijer Kosova, poručio je danas da će se angažovati za evropsko Kosovo na kome će se svaki građanin osjećati slobodno.

Haradinaj je Gazeti Exspress rekao da su opozicioni politički subjekti postigli sporazum svijesni stanja u kom se nalazi Kosovo kako bi to stanje promijenili.
"Angažovaću se za evropsko, ekonomski razvijeno Kosovo, u kome vladaju red i zakon. Preuzimam obavezu da se svaki građanin Kosova osjeća slobodnim," rekao je Haradinaj u izjavi ovom dnevniku.
Haradinaj, će biti novi premijer Kosova na osnovu rezultata dogovora njegove stranke sa Demokratskim savezom Kosova (LDK) i Inicijative za Kosovo (NISMA), saznaje Tanjug iz izvora bliskih tim partijama.
Prema istim izvorima, LDK će dobiti mjesto predsjednika Kosova i predsjednika parlamenta, dok će lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj biti zamjenik premijera.
List "Express" objavio je danas na svom sajtu faksimil sporazuma koji su potpisali lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj.
Prema tom faksimilu, sve ostale funkcije i nadležnosti biće proporcijalno podjeljene prema, kako se navodi, snazi koju te partije imaju u kosovskoj skupštini.
Ovu vladu, kako tvrde mediji, podržaće Samoopredjeljenje Albina Kurtija.
Prema dosad prebrojanim glasovima (99,87 odsto) koje je CIK objavio na veb sajtu, PDK Thaçija vodi sa 30,71 odsto glasova, druga je LDK sa 25,75 odsto, treće Samoopredjeljenje sa 13,51 odsto, četvrta AAK sa 9,61 odsto i peta je Inicijativa za Kosovo sa 5,24 odsto glasova.
Prevedeno na broj poslanika, ovaj procenat bi približno izlgedao ovako: PDK - 34 ili 35 poslanika; LDK - 29 ili 30 poslanika; Samoopredjeljenje 16 ili 17 poslanika; AAK Haradinaja 12 ili 13 poslanika i NISMA šest poslanika. Skupština Kosova ima 120 poslanika.
Što se tiče nealbanskih zajednica, Srbi će imati 10 poslanika i ostali takođe 10 poslanika.