Da li će biti novi izbori?

Demokratska partija Kosova je pobjednik na ovim parlamentarnim izborima koja je dobila nešto više od 30 posto glasova i njoj sada pripada da oformi vladu odmah nakon što predsjednica Kosova odredi prvi rok za njeno određivanje. Međutim, sa kim će PDK sačiniti koalicionu vladu?

Demokratski savez Kosova, koja je druga partija u zemlji sa oko 25 posto glasova do sada je već nekoliko puta izjavila da se neće pridružiti PDK u vladi, piše list "Zëri".

Još gore za PDK dolazi kada je treća partija u zemlji, Pokret Samoopredjeljenje, izjavio još jučer da neće u koaliciju sa PDK. Ne što neće ući u koaliciju, nego će lobirati da druge opozicione partije isto učine.

U svojoj prvoj izjavi nakon što su prošli cenzus, Inicijativa za Kosovo, odnosno Fatmir Limaj je rekao da su građani glasali te da će ovoga puta stajati iza tog glasa tako što će poštovati njihov odabir.

Jedina partija koja do sada nije konačno izašla sa stavom je AAK. Da li će Ramush Haradinaj prihvatiti da uđe u koalicionu vladu gdje će Hashim Thaçi biti premijer, ili će zarad uživanja još jednog pobjedničkog mandata popustiti i dati Haradinaju mjesto premijera, ostaje da se vidi.

Međutim, kako stvari stoje u prvom danu poslije izbora, PDK-u neće biti lako stvaranje nove koalicije pod njihovim uslovima.

Ako se ovo ne dogodi, onda bi zemlja mogla otići na prijevremene parlamentarne izbore još tokom ove jeseni, ili će PDK dati svoje pravo drugoj partiji.