AAK i NISMA mogući partneri

Politički analitičari na Kosovu imaju različita mišljenja o tome što se smatra kao izazov za Demokratsku partiju Kosova i njenog lidera Hashima Thaçija za formiranje vladajuće koalicije.

Partija gospodina Thaçija je pobjedila na prijevremenih parlamentarnim izborima održanih u nedjelju 8. juna, ali nema dovoljan broj glasova da sama formira vladu, piše Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Krenar Gashi iz Instituta za razvojnu politiku, INDEP, smatra da PDK odmah nakon dobijanja mandata od predsjednice Kosova za formiranje Vlade može krenuti sa formiranjem koalicije.

"To govorim zato što je gospodin Thaçi pokazao širokogrudost sa svim manjim partijama u njegovoj predizbornoj koaliciji i na taj način će nastaviti i poslije izbora, nudeći i drugim partijama, konkretno Alijansi za budućnost Kosova i Inicijativi za Kosovo (Nisma) neodbijajuću ponudu za formiranje Vlade", rekao je Gashi.

Drugi politički analitičar, Imer Mushkolaj, smatra da ako političke stranke, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, ostanu pri svojim riječima koje su dale u toku predizborne kampanje da neće biti uključene u koaliciju sa PDK-om, onda će PDK imati problema oko formiranja koalicije.

"Prvo, ako političke stranke koje su sada osvojile više glasova, ostanu doslijedne svojim riječima i izjavama da ni na koji način neće praviti koaliciju sa gospodinom Thaçijem - za što smatram da je moguće - onda će gospodin Thaçi doći u tešku poziciju u smislu da treba naći drugog partnera", rekao je Mushkolaj.

Međutim, prema Mushkolaju, iz dosadašnjeg iskustava, ni LDK i ni AAK nisu se držali svojih obećanja, principa i njihove ideologije.

On naglašava da neće izgledati čudno, ako uskoro dođe do koalicije između PDK, LDK, AAK i Inicijative za Kosovo, s obrazloženjem da ovu koaliciju rade za dobrobit nacionalnih interesa.

"Znamo da se u prošlosti dogodilo da interes međunarodne zajednice u smislu u kom pravcu će krenuti zemlja u budućnosti određuje stvaranje koalicije".

"U međuvremenu, ukoliko ne bude ovog uticaja ili napora međunarodne zajednice za formiranjem koalicije, onda kažem da se gospodin Thaçi osjeća komotnim u smislu ponuda koje će dati političkim strankama", rekao je Mushkolaj.

Predstavnici Demokratske partije Kosova su izjavili da PDK ima za cilj stvaranje široke i stabilne koalicije, bez obzira sa kojim strankama.

Oni su izjavili da je neophodno imati stabilnu većinu koja neće predstavljati probleme u vezi donošenja važnih odluka.

U svakom slučaju, analitičari kažu da sastav nove vlade će se suočiti sa ne malim brojem izazova, počevši od nastavka pregovora sa Srbijom oko normalizacije odnosa pa sve do uspostavljanja suda koji će se baviti ratnim zločinima na Kosovu.