Program PDK-a će služiti svim građanima Kosova

Lider Demokratske partije Kosova (PDK) Hashim Thaçi proglasio je sinoć u Prizrenu izbornu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima, a pristalice te partije slave u više gradova na Kosovu uključujući Prištinu. Thaçi je rekao da su ovo bili izbori koji su bili fokusirani na naše građane.

"Bili su pozitivna i korektni izbori, fer, slobodni i demokratski. Međunarodna zajednica je zadovoljna procesom. Hvala međunarodnim posmatračima. Cilj izbora je bio evropski", rekao je Thaçi.

Thaçi je rekao da je na ovim izborima pobjedio jasan plan koji će donijeti onova radna mjesta, kako bi pomogao preduzećima na Kosovu.

"Sutra ujutro ćemo nastaviti sa radom. Sutra počinjemo Novu misiju (Misioni i ri). Sutra ćemo pratiti volju naroda za koju su oni glasali danas", kazao je Thaçi.

"Zahvaljujem se svim ljudima koji su podjelili poruku Nove misije, oni koji su slikali 'selfije', a večeras još više", dodao je dalje Thaçi.

Aktuelni premijer je rekao da se "Nova misija" odnosi na sve, i da će ovaj program služiti svim građanima Kosova.

"Večeras je Kosovo pobjedilo, pobjedila je Nova misija. Pozivam i druge partije da slave za Kosovo, iako nisu dobro prošle na ovim izborima", rekao je Thaçi.

"Svi građani Kosova, sve političke partije poslali su najbolju poruku svijetu da na Kosovu funkcioniše demokratija", kazao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, na Kosovu je dostignut standard "mirnih skandinavskih izbora".

"Zahvaljujem se svim građanima Kosova i ostalim partijama na načinu na koji su protekli izbori. Pobjedila je država Kosovo, građani Kosova, demokratske vrijednosti", podvukao je on.

Thaçi, koji je kampanju vodio pod motom "Nova misija", istakao je da je optimista i da ta misija ima veliku podršku građana koja će se, kako vjeruje, pokazati u završnim rezultatima izbora.

Inače, Thaçi je prethodno već, preko Facebook-a, objavio fotografiju na kojoj piše samo "Pobjeda".

Potpredsjednik PDK Kadri Veseli je potvrdio pobjedu te stranke na osnovu izvještaja njihovih članova izbornih komisija na terenu.

Po njegovim riječima, PDK je ubjedljvo na prvom mjestu ispred svih partija sa solidnom većinom glasova.

"Danas je trenutak da se sjetimo svih onih koji su podneli najveće žrtve za ovu zemlju. Večeras svi zajedno razmišljamo o evropskoj budućnosti. Kosovo je danas jednoglasno očekivalo. Pobjeda pripada čitavom Kosovu", rekao je on na konferenciji za štampu u sjedištu stranke.