Trenutna situacija je ranjiva i pogoršana

Prema kablogramima WikiLeaks-u američke diplomate upozoravaju da 'podrhtavanje i evropska slabost" mogu ojačati srpsku kontrolu nad sjevernim teritorijama. Ova tendencija oko podjele Kosova sa Srbijom je primjećena sa sastanaka između Ivice Dačića i Hashima Thaçija u dijalogu u Briselu, prenosi novinska agencija "Presheva Jonë".

Na ovo je upozorio i poznati američki profesor Alan Kuperman, ekspert za Balkan i profesor na američkom u Ostinu, država Teksas.

SAD su zabrinute da će Evropa potpasti pod srpski pritisak da se Kosovo podjeli a što diplomate upozoravaju da može dovesti do etničkog nasilja.

WikiLeaks donosi izvještaj da su visoki srbijanski zvaničnici u vrijeme dok je Boris Tadić bio predsjednik Srbije, u privatnim razgovorima sa Washingtonom i EU rekli da Kosovo nikada neće steći potpunu kontrolu nad spornim područjem - i na indirektan način su insistirali na podjeli.

"Neuspjeh da se brzo djeluje podrazumijeva gubitak sjevernog Kosova koji će otvoriti Pandorinu kutiju etničkih sukoba koji je definisano 1990", napisao je američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell, prenosi WikiLeaks. Prema riječima Della "krajnje je vrijeme da se okončaju godine vladavine na sjeveru i kako bi se promjenila dinamika podjele potrebno je jačanje između sjevera i ostalog dijela Kosova... Trenutna situacija je ranjiva i pogoršana".

Srpski lideri su američkom ambasadoru u Beogradu rekli da "Srbi sa sjevera Kosova nikada neće prihvatiti kosovsku vladu".

U kablogramu stoji da za Zapad javna figura nije srpski pregovarač za Kosovo, Borko Stefanović, nego savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa tadića za spoljnu politiku, Jovan Ratković. U kablogramu američke ambasade u Beogradu stoji da je Ratković rekao američkom ambasadoru Mary Warlicku da "Beograd nema namjeru promijeniti realnost na terenu za kosovske Albance, ali da će i pokušaj promjene realnosti za Srbe značiti destabilizaciju".

"Ti ljudi nikada nisu živjeli sa Albancima, nikada sebe nisu osjećali dijelom Kosova i neće prihvatiti vlast Prištine", rekao je Ratković ambasadoru SAD-a, Mary Warlicku.

Ratković je u tom razgovoru, prema WikiLeaksu, izjavio da su SAD i EU analizirali i vojnu intervenciju oko nasilne integracije sjevernog Kosova. Mjesec dana prije toga Ratković je Robertu Cooperu predao plan za podjelu Kosova i istu ideju je dao i predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Catherine Ashton.

U međuvremenu Srbija je javno i u više navrata tvrdila da nikada neće prihvatiti ili priznati nezavisno Kosovo, kojeg ona smatra svetom historijskom srpskom teritorijom. Kablogrami otkrivaju da je Beograd svijestan da je Kosovo kojeg kontrolišu Albanci izgubljeno.

"Sjever je postao proxy bojno polje za dvije različite vizije za budućnost regije: za Srbe i za Beograd taj dio Kosova će biti zadržan u scenariju podjele prije prihvatanja Srbije u EU, dok za etničke Albance na Kosovu zadržavanje sjevera ostaje simbolični ključ dokazivanja legitimnog suvereniteta Kosova".

Ove godine, Amerikanci su izvjestili da je politika Tadića na sjeveru Kosova postala "sve agresivnija".

"Zamrznuti konflikt na sjeveru Kosova ostaje i dalje najveća opasnost za sigurno okruženje na Kosovu u kratkom i srednjoročnom periodu." Regija je postala "baza kontrabande za srpske paralelne strukture i region pun organizovanog kriminala".

Američki zvaničnici u Beogradu i Prištini su mnogo puta izražavali evropsku odlučnost i izdržljivost u očuvanju teritorijalnog integriteta i otpora srpskom pritisku.

No, Cooper iz EU-a je Philipu Gordon, pomoćniku američkog državnog sekretara za Evropu, u Stockholmu prošle godine rekao da "decentralizacija na Kosovu neće uspjeti", prenosi "Presheva Jonë".