Rasprostranjena korupcija, nepotizam i siromaštvo

Poza Hashima Thaçija sa podignutim palčevima postala je njegov zaštitni znak u predizbornim kampanjama otkad je prije 15 godina "pomogao zbacivanju srpske vladavine nad Kosovom", piše Reuters.

Taj znak samopouzdanja kosovskog premijera ovaj put, pred nedjeljne izbore na Kosovu, prikriva pritisak koji na Thaçija vrše politički suparnici i istraga ratnih zločina, koja preti da uhvati u zamku bivšu "braću po oružju", čak i njegove najbliže saradnike, ocjenjuje britanska agencija Reuters.

Ko god da pobjedi u nedjelju, pažnja će se brzo okrenuti ka formiranju ad hok tribunala pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji bi trebalo da sudi odgovornima za navodnu trgovinu organima srpskih ratnih zarobljenika tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Kako je Reutersu rekao neimenovani zapadni diplomata, očekuje se da zaključci specijalne radne grupe koja je istraživala te navode budu objavljeni "prije ljetnjeg perioda". Drugi izvor, međutim, kaže da je objelodanjivanje izvještaja trebalo da bude početkom juna, ali je odloženo da ne bi ometalo izbore.

Lideri kosovskih Albanaca, među kojima su mnogi bili pripadnici OVK, ocjenjuju da je istraga pokušaj da se umanji značaj njihove borbe protiv "Srbije Slobodana Miloševića", koju su - navodi agencija - na kraju dobili uz pomoć NATO bombardovanja.

"Nemamo šta da krijemo od naših prijatelja i partnera... Rat kosovskog naroda bio je pravedan rat", rekao je Thaçi Reutersu u Đakovici.

Tužioci i diplomate upozoravaju da su napori da se istraže ratni zločini koje je navodno počinila OVK praćeni zastrašivanjem svjedoka, kulturom poštovanja za bivše gerilce i dubokom lojalnošću klanovima.

Optužbe za trgovinu organima dospjele su na naslovne strane 2011. godine, objavljivanjem eksplozivnog izvještaja Dicka Martyja u Savjetu Evrope. On je optužio Thaçija i još četvoricu visoko pozicioniranih članova njegove PDK da su bili dio grupe koja je bila uključena u prodaju organa srpskih zatočenika, te da je sve obavljeno na klinici u Albaniji.

Thaçi kaže da su te optužbe nečuvene, ali je njegova vlada pod pritiskom Zapada pristala na formiranje ad-hok tribunala.

"Sva četvorica iz njegove partije koji su imenovani u izvještaju (Dicka Martija) na listi su kandidata za parlament. Jedan od njih, Kadri Veseli, bio je pored Thaçija kad je ovaj zakoračio u Đakovicu iz svog crnog BMV džipa", primjećuje izvještač Reutersa.

Zbog briga oko zaštite svjedoka i pouzdanosti sudova na Kosovu, sjedište novog tribunala biće u inistranstvu, vjerovatno u Holandiji. Primjenjivaće se kosovsko pravo, ali će sudije i tužioci biti stranci.

"Rekli smo da očekujemo da ćemo objaviti rezultat naše istrage u narednim mjesecima i ostajemo pri tome", kaže portparol radne grupe EU, koju predvodi američki tužilac John Clint Williamson: "Operativni rad je u toku i napreduje po planu."

Pitanje trgovine organima, na čijem rasvjetljavanju insistira Srbija, postalo je pitanje kredibiliteta za napore EU da sprovede vladavinu zakona na Kosovu preko misije EULEX-a, koja se bavi slučajevima ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala.

"Za mnoge u 90-procentnoj albanskoj etničkoj većini na Kosovu, te optužbe predstavljaju uvredu", piše Reuters, navodeći da su srpske snage istjerale stotine hiljada iz njihovih domova 1998. i 1999, a da je prema procjenama oko 10.000 ubijeno u tom periodu.

NATO je intervenisao vazdušnim udarima protiv Srbije prije nego što je Kosovo postalo protektorat UN, da bi ta teritorija na kojoj živi 1,8 miliona ljudi uz podršku Zapada 2008. proglasila nezavisnot, koju je od tada priznalo više od 100 država, navodi britanska agencija. NATO na Kosovu još ima oko 5.000 vojnika.

"Uprkos znacima otopljavanja sa Srbijom, nekadašnji gospodar Kosova kaže da nikad neće priznati suverenitet svoje bivše 'južne pokrajine', a velika sila i saveznik Beograda Rusija blokira prijem nove države u UN", navodi Reuters.

Čak i bez glavobolje oko ad hok tribunala, Thaçijeva popularnost je uzdrmana zbog sve veće frustracije među kosovskim Albancima zbog rasprostranjene korupcije, nepotizma i siromaštva poslije šest godina vladavine PDK.

"Thaçi je uzvratio udarac povećanjem plata javnom sektoru od 25 odsto samo dva mjeseca pred izbore. Istraživanja javnog mnjenja, koja nisu potpuno pouzdana, daju stranci PDK tanku prednost u odnosu na dugogodišnjeg rivala, LDK. Ako PDK pobjedi, dočekaće je momentalni zapadni pritisak da usvoji neophodne zakone i ustavne amandmane da bi omogućila formiranje tribunala na stranom tlu", zaključuje Reuters.

Po mišljenju britanskog ambasadora na Kosovu Iana Cliffa, Kosovo "ne bi trebalo da se stidi tog suda": "Često sam to govorio - samo oni koji nešto kriju treba da se plaše pravde."