Prizren glavno tržište

Spanać, biljka koja se uveliko konzumira na Kosovu, povećano se kultivira na velikim površinama od strane domaćih poljoprivrednika. Prema podacima Ministarstva za poljoprivredu, ovom kulturom je posijano preko 40 hektara zemlje, a proizvodnja je veća od 260 tona.

Spanać je jednogodišnja biljka kratke vegetacije. Zbog otpornosti na niske temperature, spanać se uspješno gaji i tokom zime i ranog proljeća. U uslovima dopunskog grijanja u staklenicima, spanać se može proizvoditi neprestano tokom čitave jeseni, zime i proljeća, a bez grijanja najbolja je proizvodnja za potrošnju u kasnu jesen i rano proljeće.
S obzirom na kratku vegetaciju (40-60 dana) i mogućnost berbe već u fazi 5-6 listova, spanać je veoma dobra naknadna, odnosno prethodna kultura, ali i međukultura između redova paradajza i karfijola. Najpoznatije sorte su matador, varoflej.
Ilber Elshani iz Suve Reke, koji se bavi gajenjem i proizvodnjom mnogih poljoprivrednih kultura, potvrđuje da je povrtarstvo unosan posao.
Jedna od povrtarskih kultura, koju ovaj poljoprivrednik gaji u dvije sezone, je spanać. "Ja proizvodim spanać na 80 ari u dvije sezone, jesen i proljeće", potvrdio je Elshani, dodajući da mu je glavno tržište Prizren.
"Ja sam veoma zadovoljan rodom ove godine, ali ono čime nisam zadovoljan je cijena", rekao je on za portal Moja farma.
Elshani kaže da osim njegove porodice, upošljava i sezonske radnike koji mu pomažu. On očekuje veću podršku domaćih institucija. 
"Mene je podržala ADA Austrija sa sistemom navodnjavanja i poljoprivrednim alatima. Ove godine očekujem podršku Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 300 eura po hektaru, kao što mi je obećano", rekao je on.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ovom kulturom je posijano preko 40 hektara, a proizvodnja dostiže preko 260 tona. 
"Kosovo raspolaže kapacitetima za podmirivanje potražnje tokom određenog perioda u godini. Gajenje se radi u staklenicima i na otvorenom", kažu u ministarstvu.
Na otvorenom se spanać uglavnom gaji na Dugađinu i Pomoravlju, a u staklenicima širom Kosova. Povećanjem površine gdje se gaji spanać kao i perioda gajenja putem staklenika će se povećati proizvodnja i na taj način će se u velikoj mjeri smanjiti uvoz ove kulture.
Inače, Vlada Kosova je od ove godine počela da podržava povrtare na otvorenom sa po 300 eura po hektaru.