Porodica Hajdini iz Prištine

Prodali su svoju kuću da bi otišli sa Kosova u potrazi za boljim životom negdje na Zapadu. Porodica Hajdini iz Prištine je nakon šest mjeseci boravka u Mađarskoj i dva mjeseca u Austriji se vratila vraćena u domovinu. No, sada su ostali bez krova nad glavom.

Ova porodica se žali na Ministarstvo unutrašnjih poslova koje im nije ponudilo obećanu pomoć.

Bio je početak ljeta prošle godine kada je porodica Hajdini iz Prištine odlučila da napusti dom u potrazi za boljim životnim uslovima, prenosi KTV.

Bejtë Hajdini, glava porodice, je prodao kuću i sve što je imao kako bi osigurao sredstva koja su mu bila potrebna da sa ženom i dvoje djece krene na put prema Mađarskoj.

Tu je sa svojom porodicom boravio šest mjeseci, a zatim još dva mjeseca u Austriji. Tamo uje njegovoj porodici bio odbijen zahtjev azil i zatraženo im je da za kratak vremenski period napuste zemlju i da se vrate na Kosovo kao povratnici.

On kaže da mu je obećano puno toga ako se vrati na Kosovo.

Ova porodica koja je ostala bez krova nad glavom, a kako im pripada Uredbom 20/2013 za Reintegraciju povratnika, traži da im se osigura krov nad glavom.

Međutim, zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odgovorni za ovaj proces, negiraju da je ova porodica uputila zahtjev za pomoć.

Prema podacima ministarstva, ova porodica nije podnijela nijedan zahtjev ni Opštinskoj kancelariji za zajednice i povratak u Prištini.