Priprema za drugi scenario

Vlada i sadašnji sastav Skupštine teško da će moći da usvoje odluku o formiranju Tribunala pa se zbog toga EU priprema i za drugi scenario pomoću kojeg će biti formiran sud. Odluka Savjeta bezbjednosti UN će zaživjeti Tribunal bez potrebe za donošenje odluke domaćih institucija, prenosi ”Tribuna”.

Sredinom juna ove godine sudski panel će započeti rad u Briselu. Poslije konsultacija se očekuje da će belgijska prijestonica biti mjesto u kome će biti formiran Tribunal za zločine na koje se pretenduje u izvještaju Dicka Martyja.
Kao mogući gradovi su pominjani i London ili Berlin a iako će biti korišćeni kapaciteti Haga, sud neće biti uspostavljen u tom holandskom gradu kako bi se izbjegla sličnost sa Haškim Tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.
Kosovskim institucijama, tačnije Vladi i Skupštini je ponuđena mogućnost da glasaju za formiranje Tribunala u kome će se suditi za pretpostavljene zločine OVK u periodu 1998-2000. 
Vlada i sadašnji sastav Skupštine teško da bi mogli da usvoje takvu odluku i zbog toga se EU priprema i za drugi scenario po kome će formirati Tribunal. Odluka Savjeta bezbjednosti UN će zaživjeti Tribunal bez potrebe za odlukom kosovskih institucija.