Proslava šeste godišnjice nezavisnosti

Povodom obilježavanja šeste godišnjice nezavisnosti, predsjednica Kosova organizovala je svečani prijem u hotelu Emerald.

Nekoliko stotina zvanica, među kojima i predstavnici Vlade Kosova i međunarodne zajednice, prisustvovali su večeras prijemu predsjednice Kosova. Intonirana je himna Kosova nakon čega se Jahjaga obratila prisutnima.
"Danas kada smo uspostavili temelje naše državnosti, kada obilježavamo šestu godišnjicu nezavisnosti jednog ideala za koji su žrtvovane čitave generacije, mi pokazujemo našu istrajnost, a istovremeno i nepokolebljivost za ostvarenje ovog ideala. Ove, šeste godišnjice od proglašavanja nezavisnosti izražavamo poštovanje za sve one muškarce i žene prijateljskih zemalja, SAD, EU, koje su snažno podržale naše pravedno i ljudsko stremljenje da odbranimo univerzalne principe da budemo slobodni i ravnopravni", kazala je Jahjaga.
Predsjednica Kosova je dodala da su u ovim godinama postignuta značajna dostignuća i savladani izazovi na putu ka ispunjenju vizije i vrijednosti slobode i demokratije, "za demokratsku državu Kosovo, državu svih građana, promotera mira i stabilnosti, zemlje velikih mogućnosti i ravnopravnog članstva u porodici slobodnih naroda". 
"Nezavisnost Kosova je nepovratna, neprikosnovena, izgrađena na svakom dijelu njene teritorije, za svakog njenog ravnopravnog građanina, i to je realnost poznata i priznata u svijetu, i kao važan faktor dobrosusjedskih odnosa u regionu", rekla je ona. 
Jahjaga je istakla da je jasan cilj Kosova da bude dio Evropske unije, NATO i svih ostalih međunarodnih organizacija i istakla da nema sumnje da je potrebno uložiti još truda u pravcu jačanja demokratije, uspostavljanja vladavine reda i zakona na svakom dijelu teritorija Kosova. 
Predsjednica Jahjaga je rekla da je historija nasilja i konflikata, hegemonije i ropstva okončana i otvoren je put integracija i saradnje, put međusobnog poštovanja i povjerenja, i svakako put izgradnje jedne bolje budućnosti. 
Ona je dodala da je Kosovo država svih njenih građana, bez razlike, ljudi koji su ujedinjeni u zajedničkom cilju integracije u EU. 
"Mi treba da otvorimo našu perspektivu putem produbljivanja sveobuhvatnih reformi, koje će omogućiti brže kretanja naše zemlje na putu integracija, reformi koje, iako bolne i teške, omogućavaju bolju budućnost. Mi treba da stvaramo neophodne uslove za ekonomski razvoj i inostrane investicije, koje će pomoći mlađim generacijama da doprinesu svojoj zemlji. Današnjica je u našim rukama i nju treba da gradimo zajedno", zaključila je Jahjaga.