Hapšenje tipičan politički akt

Direktor Instituta "Kipred", analitičar Ilir Deda izjavio da je Thaçijeva vlada instalirala koncept staljinizma i straha kao u Sjevernoj Koreji.

Deda koji je bio u pritvoru 48 sati zbog učestvovanja na nedavnim protestima, zbog čega su rektor Univerziteta i Upravni Odbor dali ostavku, gostujući u emisiji "Rubikon" na TV Kohavizion rekao je da aktuelna vlada na čelu se primejerom Thaçijem instalirala koncept staljinizma i straha kao u Sjevernoj Koreji.
On je svoje hapšenje okarakterisao kao tipičan politički akt, dodavši da su i zvaničnici Eulexa tokom sudskog procesa, koji su bili posmatrači, uvideli da se radi o čistom političkom hapšenju. 
Govoreći o kosovskoj predsjednici Atifete Jahjagi, Deda je rekao da je ona na tu funkciju došla političkim sporazumom i to na godinu dana, dodavši da je i ona dok je bio njen savjetnik, više puta rekla da će poštovati taj politički sporazum. Kao što vidimo, rekao je, nije ga poštovala "i neka joj služi na čast". 
Osvrćući se na temu lokalnih izbora na Kosovu i pobjede liste "Srpska", Ilir Deda je kazao da su na sjeveru Kosova fabrikovani izbori, jer je zvanični Beograd silom tjerao Srbe da izlaze da glasaju. 
On je ocijenio da su Srbi koji su u vladi Thaçija "lutke u rukama Prištine", naglasivši da su i predstavnici liste "Srpska" koji su pobjedili na lokalnim izborima "lutke u rukama Beograda". Po njemu Srbi ne bi trebalo da budu "lutke" niti u rukama Prištine niti Beograda, već da budu autenični Srbi na Kosovu. 
Direktor "Kipreda" je rekao da sa postignutim sporazum u Briselu ne važi više "paket Ahtisarija", dodavši da Srbi ne mogu više imati rezervisana mjesta u skupštini Kosova. 
Deda je najavio da će sigurno na parlamentarnim izborima biti uključen u politiku i više neće biti direktor "Kipreda". Najavio je da će dolaskom nove vlade na Kosovu nakon parlamentarnih izbora i nove vlade u Srbiji kao i dolaskom novih zvaničnika u Evropsku uniju biti nastavljen dijalog Kosovo - Srbija. 
Deda je kazao da je veoma zadovoljan što su studetni i omladina Kosova definitivno dokazali da su promjene moguće i da se više neće bojati vlade Kosova niti saginjati glavu, već će se boriti za svoja prava.