Ustavni sud Kosova

Ustavni sud Kosova odbio je da se izjasni o tome da li poslanici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova imaju pravo na još jedno rezervisano poslaničko mjesto.

Zahtjev za tumačenje Ustava uputili su poslanici manjina, a Ustavni sud jednoglasno je proglasio zahtjev "neprihvatljivim" uz obrazloženje da pravo na takav zahtev imaju samo predsjednik i Vlada Kosova.
Ustav Kosova propisuje da je 20 mjesta u Skupštini rezervisano za predstavnike manjinskih zajednica, od čega 10 pripada Srbima, po jedno Romima, Aškalijama i Egipćanima, pri čemu jedno dodatno mjesto ide onom od njih ko dobije najveći broj glasova. 
Bošnjaci imaju tri, turska zajednica dva i zajednica Goranaca jedno mesto. 
Da bi se obezbjedila rezervisana mjesta za još jedan mandat Skupština Kosova treba da donese odluku dvotrećinskom većinom ukupnog broja od 120 poslanika, a osim vladajuće Demokratske partije Kosova sve opozicione stranke su protiv rezervisanih mesta. 
Za još jedan rezervisani mandat za manjine zalažu se predstavnici Evropske unije i amabasade zemalja velike petorke na Kosovu (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Francuska).