U Gnjilanu

Gëzim Dauti iz sela Gornja Slatina kod Vitine dva puta je silom tokom ove godine ušao u kockarnice u Gnjilanu. Odatle je, prvi put ukrao 225 eura, a drugi put 600 eura. Ali je kasnije uhapšen od Policije. Na sudu je morao da odgovara zbog onoga što je uradio. I sada zbog ukradenih 825 eura mora odslužiti kaznu zatvora od 4 godine i da plati kaznu od 250 eura.

To je zapravo odluka koju je u srijedu donio Ilmi Dalipi, sudija Osnovnog suda u Gnjilanu. Nakon izrečene kazne, sudija je u cijelosti prihvatio zahtjev tužioca na slučaju.

Ali prije donošenja ove presude, predmetu je prethodio sporazum između optuženog Gëzima Dautija, 23 godine, odnosno njegovog advokata i tužioca na slučaju.

Zvaničnici suda u Gnjilanu su potvrdili da za list "Tribuna" da se optuženi koji se u opštužnici opisuje kao osoba koja je u teškoj ekonomskoj situaciji i neoženjen, složio da prihvati krivicu. Ovo je također predviđeno i novim Krivičnim zakonom Kosova koji je stupio na snagu januara ove godine.

Nakon što se izjasne krivim, okrivljeni ili optuženi imaju priliku da izbjegne osudu višestruko veću i smanje je do kraja kroz druge procedure.

Iz tog razloga, na osnovu sporazuma okrivljenog i zahtjeva tužioca, sudija je donio odluku koja je izrečena optuženom Dautiju, kazna zatvora u trajanju od četiri godine i 250 eura u novcu.