Cifre su alarmantne

I dalje se ne poštuje i sprovodi zakon o igrama na sreću od strane osoba koje se bave ovom aktivnošću. Cifre koje su proizišle iz izvještaja Komisije za nadgledanje provedbe Zakona o igrama na sreću su alarmantne.

Službeni podaci u ovom izvještaju pokazuju da od 4.875 automata igara na sreću koji se nalaze na Kosovu, samo od 1.700 njih se sakuplja akciza, piše list "Zëri".

Dakle, iz ovih podataka proizilazi da 3.175 automata funkcioniraju bez prijave što se može zaključiti da su oni u funkciji i da se od njih ne sakuplja akciza.

Iz ovih službenih podataka Carine Kosova, koji su poslati komisiji za nadgledanje provedbe Zakona o igrama na sreću vidi se da je broj automata uvezenih na Kosovu od 2004. godine do danas 5.755 komada, dok je izvezeno 880 komada, što znači da na teritoriji  Kosova ima 4.875 aparata.

Međutim, problem leži u činjenici da prema njima 1.700 aparata su aktivni od kojih se sakuplja akciza dok je broj automata koji stoji u depoima 2.289. Dakle od 4.785 koliko postoje minusiramo 1.700 aktivnih i 2.289 koji su u depoima, i izlazi da je 886 automata koji funkcionišu a koji nisu prijavljeni. Ovo su podaci koje posjeduje Carina samo na osnovu od 2004. godine, a ne od ranije.

Poreska uprava Kosova zatvorila 40 lokala igara na sreću

Nakon objavljivanja ovog izvještaja i alarmantnih brojki Poreska uprava Kosova  je počela ozbiljno da se bavi ovih problemom. Iako je počela sa  uzimanjem licenci, ova institucija ponovo nema namjeru da zatvori sve objekte igara na sreću.

Sve što će učiniti Poreska uprava Kosova je poštovati zakon o zatvaranju ovih objekata koji se nalaze  u neposrednoj blizini obrazovnih i kulturnih institucija.

Menadžer za nadziranje igara na sreću Poreske uprave Kosova, Bekim Jupa kaže da će Poreska uprava Kosova zatvoriti sve one objekte koji se ne pridržavaju zakona. Prema njegovim riječima, tokom 2013, ova institucija je oduzela licencu 17 poslovnih subjekata zbog neispunjavanja predviđenih kriterija.