Uz materijalne greške

Politički analitičar iz Prištine Ilir Deda kaže da u izvještaju Catherine Ashton šefovima diplomaija EU "ima mnogo materijalnih grešaka" i da je "on bio friziran".

Deda je za agenciju Beta kazao da je vrlo pažljivo pročitao izvještaj Ashtonove o pregovorima Beograda i Prištine i ocjenio da u njemu ima mnogo netačnosti, koje se mogu smatrati i materijalnim greškama.
"Recimo oko izlaska (Srba) na (lokalne) izbore. U izvještaju piše da je izašlo 30 odsto u Leposaviću, dok je prema rezultatima CIK-a izašlo 23 odsto. Ili, recimo, u izvještaju piše da je 3. novembra u sjevernoj Mitrovici bilo malih problema, dok je istina da svi mehanizmi na sjeveru nisu uspjeli da obezbjede slobodan izlazak i slobodno glasanje", kazao je analitičar povodom sukoba na glasačkim mjestima 
Prema njegovim riječima, ne stoji ni konstatacija da su rasformirane stare struktura bezbjednosti i pravosuđa na sjeveru (gdje su Srbi većina) i izvršena njihova integracija u strukture Kosova, pošto je samo 16 pripadnika MUP-a Srbije do sada integrisano u Policiju Kosova. 
Deda je dodao da ne stoji konstatacija u izvještaju Ashtonove da su Kosovo i Srbija usaglasili zakonska akta prema sporazumu iz Brisela od 19. aprila. 
"Takođe, ne može biti uspjeh verifikacija samo 279 diploma za dvije godine", naveo je Deda govoreći o sporazumu o međusobnom priznanju diploma visokoškolskih ustanova. 
Prema njegovim riječima, ni učlanjenje Kosova u regionalne forume ne ide kako treba i nije onakvo kako ga je predstavila Catherine Ashton. 
"Realnost je drugačija od izvještaja. Tokom 2012. godine Kosovo je trebalo da bude članica 41 regionalne organizacije i to se nije dogodilo. Mnoge od tih organizacija ne uzimaju uopšte u obzir sporazum o fusnoti, odnosno o regionalnom predstavljanju Kosova", rekao je Deda. 
Dodao je da posebno ne odgovara istini dio izveštaja o sporazumu o sudovima. 
"U stvari, ne postoji sporazum o sudovima između Kosova i Srbije, iako u izvještaju piše da je Srbija prihvatila jedan Osnovni sud i tužilaštvo za region Mitrovice", kazao je Deda. 
Današnji mediji su javili da je sadržaj izvještaja Ashtonove "šokirao zvaničnu Prištinu". On je ojcenjen kao "pozitivan i romantičan", uz ocjenu da je motiv za takav izvještaj bilo opredjeljenje da Srbija po svaku cijenu dobije datum početka pregovora s EU.