Najava recipročnih mjera

Za odustanak od uvođenja viza Vlada Kosova je od bh. vlasti zatražila da ukine vize Kosovarima do 15. januara.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne promijeni svoj odnos prema građanima Kosova i ne ukine im vize, i kosovske vlasti su najavile kako će od 15. siječnja uvesti recipročne mjere i uvesti vize za bh. državljane.
Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj javlja kako će građani BiH ulazne vize za Kosovo moći dobiti u kosovskom veleposlanstvu u Albaniji, a njihov boravak na Kosovu neće moći biti duži od 15 dana.
I ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj potvrdio je kako će već danas predložiti svojoj Vladi uvođenje viza građanima Bosne i Hercegovine, ukoliko bh. vlasti do 15. siječnja iduće godine ne olakšaju ulazak u njihovu zemlju državljanima Kosova.
"U posljednjih šest godina, od proglašenja neovisnosti Kosova, državni dužnosnici u Sarajevu pokazali su se neodgovornima prema Kosovu i njegovim građanima primjenjujući vizni režim i stvarajući jako teške uvjete za slobodno putovanje u BiH", napisao je Hoxhaj na svojim profilima na društvenim mrežama.
Po njemu, to nije bilo u duhu regionalne suradnje koju Kosovo ima s drugim zemljama.

BiH nije priznala Kosovo

"Ukoliko se do 15. siječnja 2014. godine ne ukinu vize za Kosovo, kao recipročnu mjeru i građani BiH će trebati vize kad se pojave na jednom od kosovskih graničnih prijelaza", napisao je Hoxhaj.
Predstavnik Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izrazio je nadu kako do toga neće doći. Žbogar očekuje da će "obje strane pronaći način da se omogući slobodno kretanje", javlja Ahmetaj.
Iz Vlade Kosova je potvrđeno kako će se odluka o vizama za bh. državljane naći na dnevnom redu današnje sjednice.
Bosna i Hercegovina je, uz Srbiju, jedina zemlje u regiji koja nije priznala neovisnost Kosova, niti je s njim uspostavila diplomatske odnose, a još nema ni službenih informacija u vezi s namjerom kosovske vlasti o uvođenju viznog režima za državljane BiH.
"U kontaktu smo sa našom Ambasadom u Skoplju, koja je zadužena da te navode provjeri i o istome hitno obavijesti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje će nakon provjera napisa koji su se pojavili u pojedinim bosanskohercegovačkim medijima, odmah i na adekvatan način obavijestiti bh. javnost", navodi se u pisanom odgovoru bh. diplomacije.
Izvor: Al Jazeera