Igra sa mandatima je ucjena institucija Kosova

Političke partije ne žele da prihvate da se manjinskim zajednicama i dalje obezbjeđuju rezervisana mjesta u Skupštini. Prihvatanje ovog pitanja prema kosovskim analitičarima bi za nekoliko godina bilo nepopravljivo, piše list "Zëri".

Ukoliko političke partije Kosova prihvate da se manjinskim zajednicama na Kosovu rezerviše 20 mjesta u Skupštini Kosova, posljedice ovog ustupka bi bile skandalozne. Tako bar smatraju politički analitičari i poznavaoci zakonskih pitanja po čijem mišljenju, više godina neće biti izmjena ustava jer će to manjine blokirati.

Čak ako se izmjene ustava odlože do poslije parlamentarnih izbora, sve će da ide unazad ako se ima u vidu, da će u Skupštinu doći ljudi koje podržava Srbija kao što je slučaj sa listom "Srpska".

Takođe po analitičarima, ustavnih izmjena neće nikada biti dok bi se na izbor predsjednika Kosova direktnim glasovima moglo još dugo čekati, pošto je za ustavne izmjene potrebno dvije trećine glasova većine i dvije trećine manjine na Kosovu.

Analitičari nisu iznenađeni

Analitičar Avni Zogiani kaže da korak po korak Srbi na Kosovu postižu poziciju građanina nadređenog položaja u odnosu na druge, onako kako su imali i u vrijeme Miloševića.

"To je jednostavno, vraća se vrijeme Miloševića, samo sa izuzetkom što policija još uvijek nije izašla na ulice da vrši represiju u ime srpske zajednice", rekao je Zogiani.

Vezano za ovakvo stanje, on ni na koji način ne krivi srpsku zajednicu, jer prema njegovim riječima, oni znaju da su oni uvijek imali "fašističke" pretenzije u odnosu na Albance.

"Glavni krivac je kosovska politika, koja umnogome ukorijenjena u korupciju,  nije uspijela da ikada razmišlja o posljedicama njihovih djelovanja u izvještaju koji je stvoren sa međunarodnjacima, što je bilo potpuno poricanje subjektiviteta zemlje i kosovskog društva", dodao je Zogiani.

U međuvremenu, još jedan analitičar, Fadil Lepaja smatra da problem manjina nije pitanje koje se riješava niti matematički niti političkim dilovima.

"Ovo je pitanje koje se mora sagledavati i riješiti u načelu. Igra sa mandatima je ucjena naših institucija i ne treba se činiti presedan kojeg neće biti lako vratiti u normalu", kazao je Lepaja.