Niko ne preduzima mjere

Toaleti u školama su mjesta gdje učenici "slobodno" puše cigarete. Dokaz su pikavci cigareta u lavaboima u toaletima, koji su snimljeni u srednjoj školi "Hoxhë Kadri Prishtina".

Učenica Marigona M., koja kaže da ne puši cigarete, kaže da kada odlazi u toalet dogodilo se da vidi pikavce od cigareta.

"Često vidim učenike kako puše cigarete u toaletima i niko ne preduzima mjere protiv njih, a potrebno je da se neko ovim pozabavi...", rekla je ona.

List "Zëri" je pokušao da stupi u kontakt sa Jahë Sahitom, direktorom srednje škole "Hoxhë Kadri Prishtina", ali on nije razgovarao s obrazloženjem da je zauzet.

Oko istog problema, Bekë Mulaj, direktor poljoprivrede srednje škole  "Abdul Frashëri" je rekao da je u njegovoj školi vidio učenike kako puše cigarete u toaletima i da je preduzeo mjere protiv njih.

"Imali smo neke slučajeve kada smo uhvatili učenike kako puše cigarete. Uglavnom su me o tome upoznavali nastavnici ili čistači u školi, koji su obavezni da nas inoformišu kada vide učenike kako puše cigarete", rekao je Mulaj.

U takvim slučajevima kada je učenik uhvaćen kako puši cigarete, mjere koje se preduzimaju su usmena opomena, a ukoliko se ponovi daje mu se pismeno upozorenje i poziva se roditelj. A ukoliko isti učenik ponovo bude uhvaćen da puši, onda se suspenduje nekoliko dana iz škole.

On kaže da od kada je na snagu stupio Zakon o duvanu, u školskim prostorijama su postavljeni znaci za zabranjeno pušenje i ovo se poštuje od strane nastavnika.

Direktor škole "Sami Frashëri", Osman Beka kaže da Zakon o duvanu se uglavnom poštuje u školi u kojoj je on direktor.

"U školi se nigdje ne dozvoljava pušenje, a što se tiče pušenja u WC-ima od strane učenika nemam informacije da li je bilo ili nije, ali ukoliko ga bude, onda ćemo preduzeti mjere", rekao je Beka.

Koliko su vršili inspekciju ili koliko se poštuje Zakon o duvanu i po školama, list "Zëri" je razgovarao sa Inspektoratom ministarstva zdravlja, ali oni kažu da o ovome trebaju da razgovaraju sa Inspektoratom obrazovanja pošto je to u njihovoj nadležnosti.

Arbër Morina, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja, rekao je da Inspektorat nije dobo nikakvu pritužbu od strane opštinskog direktorijata sa zahtjevom za inspekciju škola po ovom pitanju .

"Mi dobijamo zahtjeve, onda vršimo inspekciju u toj školi, ali ukoliko se zapaze slučajevi pušenja od strane učenika, odgovorni za preduzimanje mjera je direktor škole, opštinski direktorijat obrazovanja i onda na kraju Inpektorat obrazovanja", rekao je on.