Zahtjev je predat međunarodnoj zajednici

Manjinske zajednice su u potrazi međunarodnog pritiska prema albanskoj većini kako bi postali najveća politička snaga u narednom mandatu Parlamenta Kosova, piše list "Zëri".

Osim 20 mjesta u Parlamentu koja su garantovana Ustavom iako manjinske zajednice ne učestvuju na izborima, one sada traže da im se nastavi mogućnost da dobiju dodatna mjesta bez ispunjavanja izbornog praga od 5 posto, nešto što se traži kod albanskih partija, piše list "Zëri".



Ovo je bio zahtjev koji je predat međunarodnoj zajednici tokom sastanka održanog u srijedu poslijepodne u zgradi Parlamenta Kosova.

Srpski ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Kosova, Nenad Rašić, nakon dvočasovnog sastanka je rekao:

"Danas smo samo imali sastanak na kojem smo se upoznali i ništa još nije odlučeno. Međutim mi smo razgovarali o mogućnosti produženja za još dva mandata rezervisanih mjesta za manjine", izjavio je Rašić.



Poslanica LDK-a, Alma Lama je jučer tokom dana alarmirala o mogućem riziku da na narednim parlamentarnim izborima ova "nedemokratska" mogućnost, kako ju je ona nazvala, kreira super snagu manjinskih zajednica koja bi mogla da uzrokuje blokadu rada Parlamenta Kosova.

"Mislim da je ono što manjine traže i vrše pritisak je potpuno nepravedno i destruktivno za demokratiju jedne zemlje. Pet posto manjina traže da budu zastupljeni u Parlamentu 20 posto, i ovo je za mene kraj demokratije, ukoliko glas naroda nema nikakvu vrijednost. Rizik je sada veći, kada će Srbi na sjeveru pokušati da umetnu bandite u Parlament Kosova, u ime učešća Srba na izborima. Bila sam i potpuno sam protiv ovoga. 20 rezerviranih mjesta čine 16 posto mandata Parlamenta Kosova, tako da trenutno imamo jedu supersilu manjinskih zajednica", rekla je poslanica Lama za list "Zëri".



Na sastanku u srijedu, među mnogim stranim diplomatama, prisustvovao je i britanski ambasador Ian Cliff, turski ambasador  Songul Ozan, norveški ambasador, Jan Braathu i mnoge drugi diplomatski predstavnici.

Myrna Macgregor iz britanske ambasade u Prištini je za list "Zëri" rekao da iako je ambasador Cliff prisustvovao sastanku, ova rasprava pripada domaćim vlastima da odluče o ovom pitanju, a ne međunarodnoj zajednici.

"Mi međutim podržavamo odgovarajuću zastupljenost manjina u kosovskim institucijama", rekla je putem telefona Macgregor.

Međutim, ministar Rašić, samo prihvatanje poziva od strane stranih ambasadora pokazuje da zahtjev manjina o nastavku za još dva mandata, kada je riječ o rezervisanim mjestima, podržan je od strane međunarodne zajednice.

"Mislim da samo prisustvo ambasadora našem sastanku pokazuje spremnost da nas podrže u ovom našem zahtjevu. Vjerujem da je ovaj naš zahtjev legitiman, i osiguranje još dva mandata bi pokazalo demokratiju novog Kosova koje se izgrađuje", zaključio je Rašić. Prema njegovim riječima, manjine imaju podršku ambasada stranih država u njihovom zahtjevu, iako američka ambasadorka, Tracy Jacobson, nije bila prisutna.