Niko ne može zabraniti djeci da idu u školu

Novoizabrani gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri, koji se tokom kampanje angažovao za dopuštanje mahrama u školama ponovio je svoj stav da niko ne može zabraniti djeci da idu u školu zbog mahrama.

Haziri se u svojim izjavama čak i pokazao oštrim prema Predsjednici Kosova Atifeti Jahjaga, Ministarstvu obrazovanja, koji su oštro reagovali protiv njega rekavši da se mahrame ne dozvoljavaju u školama zbog toga što je Kosovo sekularna država. On je otišao čak i dalje, rekavši da neki trebaju ići čak i na operacije kako bi uklonili kompleks što su muslimani.

"Ni Predsjednica ni Ministarstvo obrazovanja ne mogu reći da djevojčice nemaju obavezu da idu u školu. Školovanje je obaveza, rekao sam da moraju da idu... i niko ne smije da ih dira, neka probaju ako imaju autoritet. Zašto ova gospoda koja se pozivaju na zakon, zašto oni ne zabrane školovanje u pravoslavnim školama", rekao je Haziri u intervjuu za "Rubikon", prenosi list "Express".

"Neki ljudi kod nas trebaju da izvrše operacije zbog kompleksa muslimanstva... kod nas Albanaca na prvom mjestu je nacionalnost, nacija, naša je domovina i ovde niko ne treba da pravi razliku", dodao je on. Haziri je uzeo kao primjer njegovu porodicu kada je govorio o pitanju mahrame.

"Moja majka je 45 godina u Švicarskoj nosila mahramu bez problema", rekao je on. Gradonačelnik Gnjilana je rekao da ide i u džamiju.

"Za džuma-namaz sam uvijek išao u džamiju, to je tradicija u mojoj porodici, ne mogu se odvajati od moje porodice", kazao je Haziri.