Sve u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova

Nijedan gradonačelnik i nijedna lokalna vlast u opštinama sa srpskom većinom ne treba da zaborave da su ovi izbori sprovedeni po ustavu i pravnom sistemu Kosova, navodi poznati advokat Azem Vllasi.

Bivši visoki jugoslovenski funkcioner ističe i da predizborna kampanja za lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom nije bila fer jer se forsirala jedna lista, prenosi RadioKIM.

"Nove lokalne vlasti u opštinama sa srpskom većinom ne treba da se zavaravaju i da se bave visokom politikom, jer su te opštine u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova", kaže Vllasi.

Vllasi dodaje da bi izabrani gradonačelnici trebalo da se skoncentrišu na probleme lokalne zajednice, a ne da "podgrijejavaju lažne nade kako će te opštine sada biti produžena ruka Srbije".

Što se tiče opština sa albanskom većinom i pobjede Pokreta "Samoopredjeljenje" u Prištini, Vllasi kaže da su građani Kosova glasali za promjene.

"U Prištini je pobjedio jedan ozbiljan kandidat, koji je imao ozbiljan program i viziju i ostavio je dobar utisak na građane. Građani znaju da on pripada 'Samoopredjeljenju', ali za njega su glasali zbog njegove ličnosti, a ne zbog političke formacije kojoj pripada", rekao je Vllasi.