Politika Vlade vodi Kosovo direktno u stalne podjele

Pokret "Samoopredeljenje" je saopštio da se sporazum Thaçi - Dačić nigdje nije jasnije pokazao nego na ovogodišnjim lokalnim izborima na Kosovu. Politički analitičari upozoravaju da će Asocijacija srpskih opština proizvesti "Novu Republiku Srpsku".

Poslanica Skupštine Kosova Albulena Haxhiu je u srijedu na konferenciji za štampu rekla da spas Kosova od defunkcionalizacije u situaciji nastaloj poslije izbora na kojima je Lista Srpska koju podržava Beograd pobjedila u devet opština, vidi u odlasku Thaçijeve vlade sa vlasti.

"Politika aktuelne Vlade vodi Kosovo direktno u stalne podjele. Opštine koje je osvojio Dačić će se spojiti u Asocijaciju srpskih opština. Ova asocijacija će dobiti odlike nekakve srpske vlade unutar Kosova, koja će se starati i donositi odluke o teritorijama naseljenim Srbima. I nema nikakve sumnje da će oni raditi za Srbiju, a ne za Republiku Kosovo", rekla je Haxhiu.

List "Zëri" prenosi da politički analitičari upozoravaju da će Asocijacija srpskih opština proizvesti "Novu Republiku Srpsku" dok institucionalno rukovodstvo obećava da neće dozvoli formiranje nekakvog političkog entiteta ili "Republike Srpske".

Asocijacija srpskih opština koja je dobila blagoslov lično od premijera Kosova Hashima Thaçija će mu se najvjerovatnije vratiti kao bumerang. Politički analitičari upozoravaju da stvari klize na očigled kosovskih vlasti u pravcu stvaranja "Nove Republike Srpske" iako institucionalno rukovodstvo obećava da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog političkog entiteta ili "Republike Srpske".

RTK 2 / Koha ditore / Zëri