"SHIK" kaznio glasovima PDK

To što je Demokratska partija Kosova (PDK) izgubila najveće gradove na Kosovu politički analitičari vide kao slabljenje uticaja Kosovske informativne službe na građane Mitrovice, Uroševca i Lipljana. Po mišljenju analitičara građani su glasovima kaznili PDK, tačnije "SHIK".

Izjave bivšeg šefa Kosovske informativne službe (SHIK) Kadri Veselija da je u Mitrovici nedodirljiv i da nema šanse da bude poražen su se pokazale kao mit nastao u vrijeme kada se Veseli nije javno bavio politikom, piše list "Tribuna".

Rezultati posljednjih lokalnih izbora su pokazali da građani Mitrovice više ne žele da glasaju prema patriotskoj prošlosti već prema ponudi i ubjedljivosti kandidata koji su u trci.

Da je mit o SHIK-u nestao, pokazala je i činjenica da je kandidat Alijanse za novo Kosovo (AKR) za gradonačelnika Mitovice Agim Bahtiri, koji je stalno pominjao da je javna tajna da je on u trci sa Kadri Veselijem i Bajramom Rexhepijem, a ne sa dosadašnjim gradonačelnikom Avni Kastratijem.

Osim ovog ''bastiona'', bivši funkcioneri SHIK-a su izgubili još dva važna grada, Uroševac i Lipljan, dok Podujevo nisu uspjeli da otrgnu od uticaja Demokratskog saveza Kosova (LDK).

Uroševac je poznat po stalnoj kontroli poslanika Elmi Reçice, jednog od rukovodilaca bivših špijunskih struktura. Odatle je poteklo i mnogo uzajamnih optužbi.

List "Zëri" piše da zvaničnici PDK optužuju predsjednika Hashima Thaçija i njegovog zamjenika Kadri Veselija za poraz u Gnjilanu, Vitini, Lipljanu i Mališevu. Ipak Adem Grabovci kaže da je apsurdno bilo koga kriviti za poraz.

Neki od članova Demokratske partije Kosova optužuju lidera partije Hashima Thaçija i njegovog zamjenika Kadri Veselija za poraz ove partije u većini kosovskih opština. Po riječima članova PDK Thaçi i Veseli su na čelo opština imenovali svoje kandidate i tako su i odgovorni za debakl.

Član rukovodstva PDK Xhevat Bislimi, koji je na kraju ispao "disident", jer je upro prstom u šefa partije Hashima Thaçija i njegovog zamjenika Kadri Veselija za poraz u Gnjilanu, Vitini, Lipljanu, Mališevu i u mnogo drugih opština.

"Jedini odgovorni u PDK su Hashim Thaçi i Kadri Veseli", rekao je Bislimi po čijim riječima su oni sami donosili odluke, sami su kandidovali sadašnje predsjednike opština za kandidate, čak su i kampanju PDK personalizovali.

"Vjerujem da će se pokazati kao muškarci i da će preuzeti odgovornost, bar ovog puta jer su odluke donosili sami i zato i odgovornost treba da bude apsolutna", rekao je Bislimi i dodao da će ako njih dvoijca ne preuzmu odgovornost, PDK tonuti još dublje.

"Sokol Haliti iz LDK koji je pobjedio u utrci za gradonačelnika Vitine treba javno zahvaliti Hashimu Thaçiju i Kadri Veseliju", rekao je Bislimi.