Evropski parlament raspravlja o nacrtu rezolucije o Kosovu

U Evropskom parlamentu danas se raspravlja o nacrtu rezolucije o Kosovu Ulrike Lunacek. I u ovom nacrtu rezolucije za Kosovo o kome će se raspravljati u Komisiji za spoljnu politiku, Evropski parlament će podržati pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo da ga priznaju.

Ovoga puta takođe ima i neoliko amandmana kako bi se ova tačka promenila ili izbrisala. Ali očekuje se da će Evropski parlament i ovoga puta ostati jedina institucija EU koja Kosovo tretira kao državu. Ova institucija EU je pozvala kosovske vlasti da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Više od 100 amandmana je podneto na nacrt izvještaja o Kosovu koji je sastavila poslanica austrijskih zelenih Ulrike Lunacek, a o kome će se u četvrtak raspravljati na zasjedanju Komisije za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Istoga dana u diskusiji ili na glasanju će se naći i izvještaji o ostalim zemljama Balkana obuhvaćenih procesom proširenja EU.

To će biti posljednja rezolucija Evropskog parlamenta u ovom sastavu jer će u maju sljedeće godine biti održani evropski izbori.

Prije usvajanja rezolucije izveštaj će proći raspravu i usvajanje u Komisiji za Spoljnu politiku, a zatim će biti predstavljen i na plenarnom zasjedanju sljedeće godine.