Nemaju legitimno pravo da nastave pregovore

Politički analitičar Ilir Deda ocjenjuje da pobjeda Shpenda Ahmetija u Prištini podrazumijeva pobjedu političkog kvaliteta. U Đakovici i Peći Mimoza Kusari-Lila i Gazmend Muhaxheri su po njegovom mišljenju pobjedili zbog gvozdene uprave dok su u Uroševcu i Mitrovici građani kaznili dvoličnost lokalne samouprave i SHIK-a, tj. djelovanje Kadri Veselija i Ilmi Reqice.

Politički analitičar Ilir Deda, donekada čovjek koji je sarađivao sa nekim od vodećih protagonista ovogodišnjih lokalnih izbora kao što su Mimoza Kusari-Lila i Shpend Ahmeti, u intervjuu za list "Tribuna" komentariše rezultate lokalnih izbora koji su donijeli velike promjene i poraze u 20 opština na Kosovu.

On ocjenjuje da su građani Kosova ovoga puta svojim glasovima kaznili sve loše lokalne vlasti i odlučili da podrže samo one kandidate koji mogu da donesu kvalitetne promjene njihovim opštinama.

"Naravno da su PDK i AAK u najtežoj situaciji. Ali, šta će te partije uraditi je njihova stvar. Ono što se iz rezultata može vidjeti je da od 1. decembra te dvije partije više nemaju legitimno pravo da nastave pregovore u Briselu. Pregovore sa Beogradom treba zaustaviti do izbora nove vlade", rekao je Deda.