Okončati probleme između Srba i Albanaca

Predsjednik Demokratske stranke u Srbiji Dragan Đilas ocjenio je da je dobro što su lokalni izbori na Kosovu održani i istakao da se mora naći rješenje kako bi se stavila tačka na probleme u odnosima između Srba i Albanaca.

Đilas je rekao i da su poruke Vlade Srbije bile loše jer su "dijelile" Srbe.

"Loše su bile poruke Vlade da oni koji ne glasaju za državnu listu glasaju za Thaçija, rade za Albance. Opet se djelimo. Ne znam kome to koristi", rekao je Đilas.

Također je dodao da je DS podržao Briselski sporazum, iako nije podržala način na koji se došlo do njega i da bi svaki drugi bio lošiji za Srbiju.

"Briselskim sporazumom Srbija nema nikave ingerencije na kosovu i ovo je stvarnost", rekao je Đilas. 

On je naglasio i da u Srbiji nema nikog ili skoro nikog ko bi sutra prihvatio da Srbija prizna Kosovo i tako formalizovao njegovu državnost i nezavisnost, ali je naveo i da je preko sto zemalja svijeta to učinilo, ocjenivši da će se taj proces nastaviti.

"Nas nikad nisu interesovale teritorije nego ljudi koji tamo žive i ja iskreno vjerujem da će u godinama koje su pred nama morati da se traže neka nova rešenja koja bi napokon zauvijek stavila tačku na probleme koji postoje u odnosu između Srba i Albanaca na ovom dijelu Balkana," rekao je on.