Otvoren put demokratskim procesima

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) Lamberto Zannier ocjenio je sinoć da su lokalni izbori na Kosovu, koji su održani u miru i redu, značajan korak prema povjerenju i bezbjednosti.

"Ovo predstavlja ogroman korak ka kompleksnom procesu građenja povjerenja i otvara perspektive za stabilnost i prosperitetnu budućnost za ljude u tom regionu", istakao je Lamberto Zannier u saopštenju, dodajući da to dokazuje da je Briselski sporazum počeo da daje rezultate.

"Ostajemo spremni i voljni da nastavimo da se zalažemo u podršci ovog važnog dijaloga pod EU i njegovom implementacijom", poručio je genetalni sekretar OSCE.

On je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim zalaganjem svih strana u teškim i intenzivnim pregovorima o modalitetima za izbore, te zahvalio Policiji Kosova, EULEX-u i KFOR-u što su obezbjedili bezbjedno okruženje za glasanje na sjeveru Kosova.

S druge strane šef Misije OSCE-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger izjavio je sinoć da je OSCE dobro obavio svoj zadatak u pomaganju izbora u četiri opštine na sjeveru i ocjenio da su uspješni izbori na sjeveru Kosova otvorili put daljim demokratskim procesima na Kosovu.

Nakon završetka drugog kruga glasanja za gradonačelnika u sjevernoj Mitrovici i ponovljenog glasanja na tri biračka mjesta u Zvečanu, OSCE je uspješno priveo kraju svoje pomaganje izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, navodi se u saopštenju OSCE.

"Misija OSCE-a je dobila zadatak da sprovede veoma važan dio sporazuma, sklopljenog pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i ponosan sam na posao koji smo obavili. Uspješni izbori na sjeveru otvorili su put daljim demokratskim procesima na Kosovu", istakao je ambasador Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OSCE-a na Kosovu.

OSCE se, kako se navodi, raduje bliskoj saradnji sa svim novoizabranim opštinskim zvaničnicima, partnerima na centralnom nivou kao i sa međunarodnim partnerima, u okviru tri programske oblasti OSCE-a na Kosovu, koje obuhvataju ljudska i prava zajednica, demokratizaciju i javnu bezbjednost.

Jean-Claude Schlumberger je izrazio zahvalnost misijama OSCE na Kosovu i u regionu, organima bezbjednosti, Policiji Kosova, EULEX-u i KFOR-u bez kojih, kako je rekao, izbori na sjeveru ne bi bili mogući.

Zahvalnost, prema njegovim riječima, pripada i Evropskoj uniji i ostalim međunarodnim akterima koji su pružili opštu i finansijsku podršku u olakšavanju izbora.