Četiri zemlje NATO-a ne priznaju nezavisnost zemlje

Očekivalo se da septembra 2012 . godine njemački general Erhard Drews napusti Kosovo. Nakon godinu dana na čelu KFOR-a, general je odlučio da 7. septembra napravi veliki posao za Kosovo. Tog dana je potpisao izvještaj u kome stoji da su Bezbjednosne snage Kosova (BSK) postigle sposobnost da postanu nezavisne od KFOR-a. Izvještaj je otišao višim strukturama NATO-a.

Izvještaj o kojem je bivši komandant govorio i na oproštajnoj ceremoniji izgledao je da će se za nekoliko mjeseci osamostaliti bezbjednosne snage Kosova i na taj način, državne institucije proglašene 17. februara 2008. godine mogu proglasiti BSK vojskom Republike Kosovo. Međutim, entuzijazam da će postati vojska dostigao je vrhunac. Visoki zvaničnici Kosova počeli su se takmičiti koji će od njih u više navrata spominjati riječ "vojska".

Godinu dana nakon što nije došlo do postanka vojske i sami visoki kosovski dužnosnici su počeli da to ne spominju. Razlog je taj što četiri zemlje NATO-a ne priznaju nezavisnost Kosova, piše list "Tribuna". Ove četiri države odbijaju da daju izjavu Sjevernoatlantskom savezu koji bi omogućio da BSK djeluju kao nezavisni. Kao rezultat toga je da se Bezbjednosne snage Kosova (BK) nisu osamostalile i da ne postaju vojska, piše list "Tribuna", prenosi "Koha Ditore".