Kosovo doživjelo izbornu revoluciju

Štampa u Prištini danas ocjenjuje da je drugim krugom, kojim su okončani lokalni izbori, na Kosovu redizajnirana politička scena.

"Izborni zemljotres, vlast kažnjena", naslov je izvještaja lista "Koha ditore", na prvoj strani lista, koja dodaje da su se u većini kosovskih opština "slobodni glasovi se suprostavili lokalnoj vlasti, teško kažnjavajući Demokratsku partiju Kosova, Alijansu za budućnost Kosova i Isu Mustafu".

"Veliki potres je prekrojio političku kartu kosovskih opština. Partija Ise Mustafe je pobjedila na izborima u 9 opština a izgubila u četiri. Zadržala je vlast u Podujevu, Kosovu Polju i Istoku dok je poslije drugog kruga pobjedila u Lipljanu, Uroševcu, Vitini, Peći, Gnjilanu i Suvoj Reci. Izgubila je Prištinu, Kamenicu, Novo Brdo i Obilić. Demokratska partija Kosova je izgubila vlast u Mitrovici, Gnjilanu, Lipljanu, Vitini i Uroševcu.

Uspjela je da je zadrži u Prizrenu, Vučitrnu, Dragašu i Klini, a osvojila je u Orahovcu i Kamenici. Skenderaj, Štimlje, Drenas (Glogovac) i Kačanik su opštine u kojima je PDK pobjedila u prvom krugu 3. novembra", navodi "Koha".

Na naslovnoj strani list "Zëri" donosi tekst pod naslovom "Iznenađenja drugog kruga", i ocjenjuje da je drugi krug izbora donio stvari koje su bile neočekivane u kosovskom javnom mnenju, ali je demantovao i većinu analitičara na Kosovu i u regionu.

Kandidat "Samoopredjeljenja", Shpend Ahmeti, je porazio lidera LDK Isu Mustafu, u trci za Prištinu. Ipak, dodaje list, Mustafa i LDK su izašli kao moralni pobjednici trke na Kosovu.

Prema preliminarnim rezultatima Ahmeti je osvojio oko 2500 glasova više od dosadašnjeg gradonačelnika Prištine. Mustafa je ipak izašao kao moralni pobjednik lokalnih izbora u 2013. godini pobjedivši u većini opština u kojima je na vlasti bila PDK.

"Zëri" primjećuje da su gubitnici na ovim izborima dvije partije sa ratnom prošlošću - PDK premijera Hashima Thaçija, koja je pobjedila samo u nekoliko malih opština i AAK bivšeg premijera Ramusha Haradinaja. On je izgubio u dvije opštine koje su bile njegovo uporište, Đakovici i Peći, kao i u Orahovcu i Suvoj Reci.

Po listu "Tribuna" druga runda izbora je poništila izborne rezultate u prvom krugu glasanja u velikom broju opština. Ishod izbora "Tribuna" ocjenjuje "Izbornom revolucijom".

List prenosi da će Demokratski savez Kosova voditi nekoliko važnijih gradova na Kosovu, ali je izgubio prestonicu poslije punih 13 godina. Shpend Ahmeti iz pokreta "Samoopredjeljenje" je gradonačelnik prestonice. Đakovica je dala primjer izabravši ženu za gradonačelnika, prvi put u historiji Kosova. Osim Đakovice AKR je osvojila i Mitrovicu. Od sada će ova partija upravljati u dvije velike opštine. AAK je veliki gubitnik ovih izbora. Upravljaće samo Dečanima, Junikom i Obilićem. PDK osim Prizrena nema ni jednu drugu veliku opštinu.

"Građani su glasali više nego za promjene. Kosovo je doživjelo izbornu revoluciju u regularnom procesu", podvlači "Tribuna".

Osvrćući se na izbore u srpskim sredinama, štampa ističe da je "Beograd dobio sjever Kosova" i da je "Srbija postigla svoj cilj na Kosovu", pošto je njena lista "Srpska" u drugom krugu pobjedila u Mitrovici, Gračanici, Partešu, Ranilugu, Klokotu, Novom Brdu. Još u prvom krugu je lista koju podržava zvanični Beograd dobila Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Jedino je u Štrpcu pobjedio kandidat SLS-a Bratislav Nikolić.

Koha ditore / Zëri / Tribuna / RTK 2