IZ SATA U SAT: Drugi krug izbora na Kosovu

Glasačka mjesta na Kosovu zatvorena su večeras u 19 sati. Prema prvim rezultatima CIK-a izlaznost u drugom krugu glasanja je 41,7 posto. Izbori su održani u 25 od 38 opština, a pravo glasa ima 1,371,524 građana.


22:54 - Na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a sa 197 obrađenih glasačkih mjesta od ukupno 208 (94,71%), Ramadan Muja je osvojio 53,15%, dok njegov protivkandidat Eqrem Kryeziu ima 46,85% glasova.
21:29 - Pokret Samoopredjeljenje proglasio pobjedu u Prištini
21:10 - Prema rezultatima mreže nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" kandidat PDK za predsjednika opštine Prizren Ramadan Muja je osvojio 52,8% glasova, a kandidat LDK-a Eqrem Kryeziu 47,2%.
20:50 - Na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a sa 149 obrađenih glasačkih mjesta od ukupno 208 (71,63%), Ramadan Muja je osvojio 53,17%, dok njegov protivkandidat Eqrem Kryeziu ima 46,83% glasova.
20:35 - Potpredsjednik PDK Enver Hoxhaj je izjavio da trenutno kandidat za predsjednika opštine Prizren Ramadan Muja  ima 5 hiljada glasova više od svog protivkandidata Eqrema Kryeziua. 
19: 10 Glasačka mjesta na Kosovu zatvorena su večeras u 19 sati. Prema prvim rezultatima CIK-a izlaznost u drugom krugu glasanja je 41,7 posto.
15:26  - Centralna izborna komisija je objavila da je do 15 časova glasalo 29,91 posto od ukupnih glasača. U Prištini je izlaznost 27,09%, Prizrenu 21,76%, Peći 28,98%, Dragašu 19,39%.
13:05 Sjeverna Mitrovica - Glasovi će se prvo brojati na biračkim mjestima, a potom i u Prištini, izjavili su predstavnici OSCE-a i CIK-a. Izborne liste u sjevernoj Mitrovici insistiraju da glasanje bude u Mitrovici i najavljuju da će spriječiti odnošenje glasačkog materijala ukoliko OSCE, kao i 17. novembra, kada su bili ponovljeni izbori, odluči da broji glasove u Prištini. Šef OSCE-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger rekao da od bezbjednosne procjene zavisi gdje će se brojati glasovi, ali da za sada nema razloga da taj proces ne bude u Mitrovici."
11:38  - Centralna izborna komisija je objavila da je do 11 časova izlaznost bila 7,67 posto. Najveća izlaznost je u Partešu 15,95%, a najmanja u Klini, Dragašu i Vučitrnu ispod 5%.
9:30 - U sedam su otvorena sva biračka mjesta na Kosovu, saopštila je predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka.
Glasa se u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Lipljanu, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Peći, Prištini, Prizrenu, Štrpcu, Suvoj Reci, Uroševcu, Vitiji, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Gračanici, Ranom lugu, Partešu, Klokotu i u Sjevernoj Mitrovici.
Portparol misije OSCE-a Nikola Gaon zadovoljan je početkom drugog kruga lokalnih izbora na sjeveru Kosova i ističe da sve protiče u najboljem redu. On je, poslije obilaska izbornog centra u Osnovnoj školi "Sveti Sava“ u Mitrovici, istakao da je svih 36 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme.
"Za sada nemamo izvještaj o bilo kakvim problemima", naglasio je on dodajući da OSCE pruža samo tehničku podršku izbornom procesu na sjeveru Kosova, kao fasilitator.
Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" saopštila je ranije da će posmatrati drugi krug izbora za gradonačelnike opština na Kosovu sa 1.600 posmatrača.
Oni će, kako je navedeno, izvještavati tokom cijelog dana o toku izbornog procesa kako bi se obezbjedili slobodni, pravični i transparentni izbori. "Demokratija na djelu" će imati i nekoliko mobilnih ekipa koje će nadgledati izbore. 
OSCE će i tokom drugog kruga nadgledati izbore na sjeveru.
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je dan uoči drugog kruga lokalnih izbora da je to prilika da se dokaže politička zrelost društva.
"Trebamo dokazati da smo politički zrelo društvo, jer demokratski sistem koji smo uspostavili garantuje nam neprikosnovenost glasa i potpune slobode da sami odlučujemo. I ova garancija za slobodu glasa treba da bude za svakog građanina, svugdje, u svaki dio Kosova, i na sjeveru teritorije Republike Kosovo, za srpsku zajednicu, kako bi se njoj pružila mogućnost lakše i bezbjednije integracije u društvo i institucije zemlje", kazala je ona na sjednici Sudskog savjeta Kosova.
Premijer Kosova Hashim Thaçi izrazio je očekivanje da će drugi krug lokalnih izbora u nedjelju, 1. decembra, ispuniti visoke evropske standarde.
"Počeće nov život i za Sjevernu Mitrovicu sa legitimnim liderima, sa zajedničkom agendom i Vlada Kosova će jako dobro sarađivati sa budućim liderima koje će izabrati građani, a kako bismo realizovali socio-ekonomski plan i promijenili na bolje život tamošnjih građana. Investiraćemo u ekonomiju i otvoriti nova radna mjesta", poručio je kosovski premijer.
Iz Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a saopštili su da su sigurosne mjere detaljno isplanirane, pripremljene i koordinisane.
"Posebne mjere će biti primjenjene na sjeveru za drugi krug izbora za gradonačelnika u sjevernoj Mitrovici i djelimično ponavljanje glasanja u Zvečanu, tokom kojih će Policija Kosova, kao prva odgovorna, biti prisutna ispred biračkih centara i na drugim ključnim mjestima, uz vidljivu podršku EULEX-a, kao drugog odgovornog. KFOR će, kao treći odgovorni, takođe biti prisutan u blizini biračkih centara i njegove snage će biti raspoređene širom Kosova sa fokusom na sjever, sa mogućnošću da u svakom trenutku interveniše”, izjavila je za RSE portparolka EULEX-a Irina Gudeljević.
KFOR će takođe biti u mogućnosti da rasporedi svoje jedinice u svakom dijelu Kosova, kao podrška Kosovskoj Policiji, kako bi, ukoliko je potrebno doprinijeo sigurnom i bezbjednom okruženju.