Većina njih će zimu provesti bez ikakvih prihoda

Završila se izgradnja autoputa, bageri su isključeni, a lopate su završile ustranu. Zajedno sa ovim sa strane će ostati i 8 hiljada kosovskih radnika koji su za ove tri godine radili na najvećem drumskom projektu kojeg je zemlja ikada imala, piše list "Tribuna".

Od 11.000 radnika koliko je bilo angažovano na izgradnji autoputa "Ibrahim Rugova", zvaničnici kompanije "Bechtel & Enka" kažu da osam hiljada od njih automatski ostaje bez posla.

Iz Vlade Kosova nisu željeli da govore o ovoj činjenici. Ceremonija otvaranja autoputa održana 25. novembra 2013. godine, koja uprkos svim upozorenjima da će biti izgrađena od granice s Albanijom na Vrbnici do Merdara, završila je u Besi, negdje oko 20 kilometa od granice sa Srbijom. Na ceremoniji su izgovorene velike riječi o ovom putu, koji je pojeo oko milijardu eura iz budžeta Kosova.

Ali niko nije spomenuo činjenicu da dok je Kosovo dobilo projekt, koji je procjenjen velikim, hiljade porodica su otišle na teret socijale. Većina njih će zimu provesti bez ikakvih prihoda. Sada će ovi ljudi biti dodati brojci armije nezaposlenih, koja je prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Kosova 30.9 posto na nivou države.