I na turskom jeziku

Od 9. decembra Kosovo će početi sa proizvodnjom biometrijskih ličnih karti, saopštio je ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi nakon sastanka Vlade. On je rekao da će se na zahtjev turske zajednice u ovim ličnim kartama u pisanju koristiti i slova iz turskog jezika, prenosi RTK.

Svi predstavnici turske zajednice će dobiti lične karte i biometrijske pasoše na turskom jeziku.  Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je rekao da prema Ustavu Kosova obavezno je korištenje službenih jezika, a na osnovu zakonskih pravila je predviđeno da i turska zajednica ima dokumenta na svom jeziku.

"Bilo je prethodnih zahtjeva od strane turske zajednice da kada se budu proizvodile lične karte za pripadnike turske zajednice, da one budu pisane i na turskom jeziku. Ovo je bilo predviđeno i dokumentima i sada imamo prve aplikacije od turske zajednice, od ministra Jagcilara kao i od nekih poslanika. Mogu vas informisati da će od 9. decembra početi proizvodnja biometrijskih ličnih karti", rekao je Rexhepi.

I ministar za javnu administraciju, Mahir Jagxhilar je bio zadovoljan ovim dostignućem, jer se ovim poštuje zakon o upotrebi jezika.

"Jedno od važnih pitanja koje se tiče Kosova ali i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je proizvodnja biometrijskih dokumenata, pasoša i ličnih karti i stvarno ja kao građanin Republike Kosovo i član turske zajednice sam aplicirao za biometrijsku ličnu kartu, što je sada i model, da sem albanskog jezika, srpskog i engleskog bude i turski jezik, što je bio i uslov", rekao je on.

Što se tiče ostalih zajednica koje žive na Kosovu, ministar Rexhepi je rekao da one imaju slično pismo s latinicom, tako da nije potrebna slična aplikacija.