Dovoljno je da imate keš novac

U četvrtoj nedjelji trudnoće saznala je da će postati majka. Takva činjenica je za R.K. bila nepoželjna (ime poznato redakciji lista "Zëri"). Kada je to saznala, ona se uputila ljekaru s namjerom da abortira.

Na Ginekološkoj klinici Kliničko univerzitetskog centra Kosova (KUCK) u Prištini su joj rekli da je dobrog zdravlja i zatražili su joj da zadrži dijete kako bi ga rodila. Međutim, R.K, mlada i neudata djevojka, nije imala mogućnosti da zadrži dijete.

"Jedan od ljekara sa Ginekološke klinike mi je predložio da odem u privatnu kliniku, da izvršim pregled i da nakon toga izvršim abortus. Pristala sam da idem na privatnu kliniku, gdje me niko ne bi prepoznao i niko ne bi saznao, čak ni moja majka, a na KUCK-u bi mogli saznati. U toku dva dana sam sve završila", govori ona za list "Zëri".

Nakon tri dana počela je osjećati bolove i alergiju. Otišla je u drugu opštu kliniku, gdje su joj nakon razgovora o slučaju predložili da ponovo ide kod ginekologa, jer je moguće da prilikom abortusa nije dobro sve očišćeno.

"Nisu mi sve dobro očistili. Nije samo to što je konstatovano da je ostalo, nego je došlo do alergije zbog nečiste aparature koja je korišćena tokom abortusa", rekla je ona.

U potpunosti je izgubila povjerenje u klinike na Kosovu pa je naredne kontrole obavljala u Skoplju. Kada je njena porodica saznala, oni su je prebacili u Turskoj gdje se totalno oporavila. R.K. kaže da posljedice od abortusa i dalje osjeća. Abortus se desio 2007. godine, a udala se 2009. godine. Tokom braka je imala tri neželjena pobačaja, a 2011. godine postala je majka djeteta kojeg je rodila operacijom (carskim rezom).

Broj abortusa u državnim bolnicama je u opadanju ali u privatnim klinikama je u porastu, jer se u njima ne arhivira identitet djevojke i plaćanje može biti na ruke.

Broj abortusa u privatnim klinikama je i dalje nepoznat, ali se navodi da je u porastu zbog djevojaka koje odlaze u drugi grad zbog poznavanja okoline, a dešava se i da abortusi budu urađeni van zemlje.