Praktično priznanje nezavisnosti

Predsjednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da će Srbija, ako prihvati zahtjev EU da povuče svoje sudove sa Kosova, praktično priznati nezavisnost Kosova.

Boljević je novinarima u Beogradu rekla da je novim Zakonom o uređenju sudova i tužilaštava u Srbiji predviđeno da se pitanje sudova na Kosovu riješi posebnim zakonom o suštinskoj autonomiji, ali je dodala da Ustav Srbije u tom slučaju propisuje referendum.
"Za sada su svi sudovi na Kosovu ostali. Zakon je propisao da će se ti sudovi na Kosovu regulisati posebnim zakonom. Međutim, takav zakon zahtjeva referendumsko izjašnjavanje jer se time ulazi u suštinsko mijenjanje Ustava. Odredba Zakona (o uređenju sudova i tužilaštava) koja propisuje da će se taj (poseban) zakon donijeti do 31. decembra je nerealna", rekla je ona.
"Od 1.01.2014. imaćemo sudove na Kosovu ili će zakon biti donijet bez referendumskog izjašnjavanja što bi bilo protivustavno", rekla je Boljević.
Upitana o stavu Evropske unije, Boljević je rekla da EU "insistira da Srbija ukine sudove na Kosovu".
Boljević je rekla da nijedna država ne bi trebala da se odrekne svog suvereniteta jer ako povučete sudove sa Kosova, vi ste praktično priznali nezavisnost Kosova.