Zbog davanja i primanja mita tokom izbora

Glavni tužilac na Kosovu izjavio da je, poslije prvog kruga lokalnih izbora, održanog 3. novembra, tužilaštvo pokrenulo 32 slučaja protiv ukupno 58 lica.

Glavni tužilac Ismet Kabashi je, u emisiji "Slobodno srpski“, koja je sinoć emitovana na mreži srpskih televizija na Kosovu, objasnio da se radi o osumnjičenima za krivična djela koja se odnose na izborni proces.
Kabashi je kazao da se većina tih krivičnih djela odnosi na davanje i primanje mita. 
"Od tog broja devetero lica je u pritvoru, sedmero u kućnom pritvoru, za petero lica je izdata mjera javljanja u stanicu policije, dok se protiv ostalih lica vodi redovan postupak", dodao je on. 
Kabashi je naglasio da "ako se ovaj broj uporedi sa prošlim izborima, kada je 1.500 ljudi procesuirano, jer su učinili neko krivično djelo tokom izbornog procesa, onda se može reći da postoji veliki napredak". 
Govoreći o sjeveru Kosova Kabashi je rekao da Krivični zakon Kosova važi i za taj dio Kosova, ali da postoje, kako je dodao, problemi oko primjene tih zakona, koji će se, po njegovim riječima, uskoro riješiti. 
"U Briselu se vode razgovori o integrisanju pravosudnog sistema koji tamo djeluje u pravosudni sistem Kosova i očekujem da će se to uskoro i dogoditi, ako ne do kraja ove, onda početkom slijedeće godine", podvukao je on.