Sporazum iz Brisela je veoma jasan

Premijer Kosova izrazio neslaganje s Ivicom Dačićem u vezi s prijedlogom o stvaranju unije na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio kako je uvjeren da će 1. decembra, kada bude održan drugi krug lokalnih izbora u 24 općine na Kosovu, "biti dokazano da je to demokratska država, gdje se izbori održavaju u duhu visoke političke kulture".

"To će biti prekretnica, koja će dokazati kvalitet unutar etničkih odnosa na Kosovu i napredak ka Evropskoj uniji", kazao je on za agenciju "Anadolija" te dodao da predložena unija sa zajednicama srpskih opština na sjeveru Kosova ne može zamijeniti skupštine opština i da odgovornosti opština ne mogu biti prenesene na njih.

Kosovski premijer je javno izrazio neslaganje s premijerom Srbije Ivicom Dačićem u vezi s prijedlogom o stvaranju unije na sjeveru Kosova.

"Sporazum iz Brisela je veoma jasan i ne dozvoljava interpretacije zasnovane na željama pojedinih grupa. Stoga, kako je predviđeno ovim sporazumom, zajednica srpskih opština na sjeveru Kosova bit će uspostavljena po zakonu Kosova i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Nadležnosti i tijela bit će uspostavljeni na zakonima Kosova. Model postojećih zajednica kosovskih opština bit će primijenjen na novu zajednicu srpskih opština na Kosovu", rekao je Thaçi, dodavši da ta zajednica neće služiti kao zamjena za ovlasti koje su dodijeljene opštinama te da ne može imati izvršnu ili zakonodavnu vlast.

Kosovski teritorijalni suverenitet

Upitan da prokomentira Dačićeve riječi da su kosovski Albanci "posebno osjetljivi" da ove zajednice na Kosovu ne liče na bh. entitet Republika Srpska i da on (Dačić) "ne voli da ga se iritira", šef kosovske Vlade je kazao kako "ne bi komentirao političke izjave bilo kojeg zvaničnika Srbije po ovom pitanju".

Ipak, Thaçi je bio vrlo jasan u odgovoru na pitanje da li bi bilo prihvatljivo da zajednica opština sa srpskom etničkom manjinom na sjeveru Kosova ima neke sličnosti s RS-om.

"Ni pod kojim uslovima ta zajednica ne može izgledati niti u bilo kojem trenutku postati nešto slično RS-u u Bosni i Hercegovini", kategoričan je.

On je također rekao da ga ne uznemirava Dačićevo insistiranje da Briselski sporazum i dalji pregovori ostanu "statusno neutralni", dodajući da Srbija neće priznati Kosovo.

"To nije ništa novo. U Srbiji većina političara još uvijek je suzdržana da se probudi iz svojih snova o prošlom stoljeću. Izjave te vrste su samo za javnu upotrebu u Srbiji i nemaju utjecaja bilo gdje drugo. Svi koji su pratili proces u Briselu i čitali Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije znaju da on potvrđuje kosovski teritorijalni suverenitet", dodao je Thaçi.

"Što se tiče priznanja Kosova, sve što mogu reći je da će se i to desiti sigurno u budućnosti, jer nema alternative."

I Rusija će priznati Kosovo

Na pitanje koja su najteža pitanja ostala za rješavanje u pregovorima s Beogradom i koja su očekivanja od Prištine u pogledu dinamike daljih pregovora, Thaçi je rekao da je ponosan da je Kosovo doprinijelo jačanju mira i stabilnosti u regiji i šire.

"Riješili smo puno problema do sada. Provedba Sporazuma koji smo postigli u Briselu je zaista proizvela pozitivne pomake, mada ima ozbiljnih kašnjenja. Ali, vrijedi reći da su naši napori, kao napori dviju suverenih država i susjeda, doveli do serije novih sporazuma, kao što je onaj o telekomunikacijama i energiji. Sljedeći koraci će se ticati preostalih pitanja u vezi nestalih, penzionog fonda, učešća Kosova na međunarodnim sportskim događajima... Riješit ćemo ova pitanja koristeći isti model, putem posredovanja visoke komesarke EU-a Catherine Ashton i uz jaku podršku SAD-a."

Thaçi je također rekao da bi Rusija eventualno mogla promijeniti poziciju o Kosovu te da bi ono moglo postati članica Ujedinjenih naroda.

"Kosovo je priznala većina država u svijetu, a polovina su članice UN-a. Tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru Kosovo su priznale još četiri države - El Salvador, Grenada, Tajland i Libija. Ovo povećava broj na 104 zemlje koje su nas priznale. Taj proces je nepovratan i Kosovo će zauzeti svoje mjesto među slobodnim zemljama UN-a u budućnosti. Vrijeme će doći kada će i Rusija prilagoditi svoju politiku prema Kosovu, a u skladu s realnom situacijom na terenu. Kosovo će zauvijek postojati kao slobodna, nezavisna i demokratska država", kazao je Thaçi za Agenciju Anadolija.