Uloženi svi napori

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Beograd aktivirati sve mehanizme kako bi ometao pokretanje postupka za prijem Prištine u različitim svjetskim organizacijama.

"Ukoliko do ovakvih pokušaja dođe, tražit ćemo pojašnjenje u Briselu, na rundama dijaloga s Catherine Ashton", izjavio je Dačić za srpski list Novosti.
Kosovo može sudjelovati samo u regionalnim organizacijama uz obaveznu fusnotu na dokumentima, da ne dovodi u pitanje status, navodi ovaj list.
Šef diplomatije Ivan Mrkić podsjeća da je na snazi instrukcija Vlade Srbije da insistira na fusnoti na sastancima i da srpska strana treba napustiti sastanak ako se ne poštuje.
Također, prema njegovim uputama, na snazi su instrukcije kako bi se spriječili svi napori Kosova da se pridruži Vijeću Europe i OESS-u. List podsjeća, na snazi su i instrukcije kako bi se spriječilo članstvo Kosova u UN kao i organizaciji sporta poput FIFA-e, UEFA, FIBA-e.
Nisu oduševljeni što je Kosovo postalo član MMF-a i Svjetske banke, ali za ovaj rad okrivljuj zemlje kao što su SAD, Velika Britanija i Njemačka.