Osnovni sud u Mitrovici

Osnovni sud u Mitrovici produžio je danas pritvor za još dva mjeseca optuženima iz takozvane Dreničke grupe UÇK, koji su okrivljeni za ratne zločine.

To je za medije potvrdio Arijanit Koci, advokat Samija Lushtakua, predsjednika opštine Skenderaj (Srbica) i bivšeg komandanta dreničke operativne zone UÇK.
"Danas sam dobio odluku. Na zahtjev tužioca, mom klijentu i drugima je produžena mjera pritvora još za dva mjeseca", rekao je advokat Koci. 
Neki od optuženih iz Dreničke grupe se nalaze u pritvoru od 31. maja, a optuženi su za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistvo, za koje se pretpostavlja da su izvršeni u centru pritvora UÇK u selu Likovce, tokom 1998. godine. 
Pored bivšeg vrhovnog komandanta UÇK i ambasadora Kosova u Albaniji Sylejmana Selimija i Ljushtakua, na optužnici su i imena poslanika Skupštine Kosova Fadila Demakua, predsjednika opštine Glogovac Nexhata Demakau, Agima, Bashkima, Dritona i Selmana Demaja, Jahira Demakua, Zeqira Demakua, Sabita Gecija, Ismeta Haxha, Sahita Jasharija, Isnija Thaçija i Avnjai Zabelija. 
Prema toj optužnici, Selimi se optužuje da je izvršio sedam krivičnih djela, dok se Luštaku, Sahit Jashari i Sabit Geci optužuju za ubistvo tadašnjeg komandanta policije u Glogovcu Ivana Bulatovića.