Formiranje nakon objavljivanja rezultata izbora

Legitimnost vladajućih struktura u sjevernom dijelu Kosova je uslov koji je Evropska unija postavila za osnivanje Fonda za razvoj sjevera. Drugi uslov za funkcionalizaciju ovog Fonda, prema Kancelariji EU na Kosovu je i amandman na Zakon o budžetu koji je stupio na snagu 2. oktobra ove godine...

Očekuje se da će Fond za razvoj sjevera biti formiran pošto se ozvaniče vladajuće strukture u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Ovo je jedan od uslova koje je Evropska unija odredila za funkcionalizaciju tog fonda. A ispunjavanje tog uslova prema kancelariji EU na Kosovu bi kako se očekuje trebalo da se desi poslije objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora 2013.

Izbori koji su po prvi put održani i u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova a sa kojih se očekuje da će izaći ljudi koji će biti legitimni, koji će tim opštinama upravljati na osnovu jurisdikcije države Kosova.

Drugi uslov za funkcionlizaciju tog Fonda prema kancelariji EU na Kosovu je bio i amandman na Zakon o budžetu koji je stupio na snagu 2. oktobra ove godine.

"Na osnovu ovih izmjena i dopuna sav prikupljen javni novac od uvezene robe iz registrovanih biznisa i pojedinaca koji žive u sjevernoj Mitrovici, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić koji su namijenjeni za potrošnju u ovim opštinama, sa ulaskom na Kosovo preko graničnih prelaza Jarinje (tačka 1) ili Brnjak (tačka 31) moraju se poslati u Fond za razvoj", stoji u odgovoru datom listu "Tribuna" od strane ureda EU na Kosovu...