ANK treba da napravi duboke reforme

Alijansa za novo Kosovo (ANK) na čijem je čelu Behgjet Pacolli se nalazi na političkoj raskrsnici, poslije rezultata koje je njegova partija osvojila na lokalnim izborima, gdje je dobila oko 40 hiljada glasova ili blizu 5.5 posto. Politički analitičari sugerišu da bi ANK trebalo da napravi duboke reforme, da se otvori za nove ljude i da ostane neutralna prema PDK i LDK. Na taj način bi ANK ponovo mogla da bude partija koja određuje buduću vladajuću koaliciju.

Alijansa za novo Kosovo koju vodi prvi zamjenik premijera Behgjet Pacolli je došla na političku raskrsnicu poslije rezultata na lokalnim izborima na Kosovu gdje je osvojila oko 40 hiljada glasova ili oko 5.5 posto glasova na nivou zemlje.

U opštinama u kojima je ušla u drugi krug glasanja ova partija je po prvi put napravila koaliciju sa LDK, partijom koja je do sada imala neku vrstu "averzije" prema ANK koja joj je nanijela veliku štetu 2007. godine i izbacila je u opoziciju.

Politički analitičari sugerišu da bi ANK trebalo da napravi duboke reforme, da se otvori za nove ljude i da ostane neutralna prema PDK i LDK. Na taj način bi ANK ponovo mogla da bude partija koja određuje buduću vladajuću koaliciju. Trenutno je ANK u koaliciji sa PDK i drži neutralni politički kurs.

Generalni sekretar Ibrahim Makolli je izjavio za list "Tribuna" da se ANK sada potvrdila kao stabilan subjekat na političkoj sceni.

"Naša očekivanja na ovim lokalnim izborima su bili veća i ja sam uvjeren da je moć ANK-a mnogo veća od rezultata koji su proizišli sa ovih lokalnih izbora, kada uzmemo u obzir faktor da nismo učestvovali u ovim izbori u svim opštinama", rekao je on. Makoli nije isključio bilo koju saradnji sa drugim subjektima u budućnosti...