U prvom čitanju

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas u prvom čitanju prijedlog budžeta za narednu godinu, vrijedan 1,6 milijardi eura.

Time je prevaziđena prva prepreka u procesu koji je mogao da izazove prijevremene izbore, javio je Reuters.
Nacrt budžeta, uz predviđeni deficit od dva odsto nacionalne proizvodnje, koji vlada planira da finansira uglavnom kroz menice državne blagajne, usvojen je sa 59 glasova za i 31 protiv u parlamentu koji čini 120 poslanika, pri čemu je 30 poslanika bilo odsutno.
U skladu sa nacrtom, vlada planira da obezbjedi novi stend-bz aranžman od Međunarodnog monetarnog fonda pošto u decembru istekne program vrijedan 107 miliona evra. 
Konačan nacrt budžeta naći će se pred parlamentom narednih dana, a očekuje se da će biti izglasan.
Kako je glasanje obavljeno tajnim elektronskim putem, zasad nije jasno da li među poslanicima koji su glasali protiv ima članova Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thaçija, unutar koje postoji pobunjenička frakcija koja je stala uz opoziciju više puta u proteklih nekoliko mjeseci. 
Da je budžet odbijen u prvom i drugom čitanju, došlo bi do prijevremenih izbora oko godinu dana ranije nego što je planirano, rekao je jedan zvaničnik ministarstva finansija, navodi Reuters.