Manjinske zajednice traže njihovo produženje

Svih 25 poslanika manjinskih zajednica u Skupštini Kosova, pokrenulo je inicijativu da rezervisana mjesta u skupštini Kosova za manjinske zajednice postoje i u naredna dva mandata, prenosi RTK2, program na srpskom jeziku.

Nakon lokalnih izbora, očekuje se da će pitanje izborne reforme ponovo biti aktuelno. Pitanje koje najviše interesuje i brine predstavnike svih manjinskih zajednica je to što Ahtisaarijev plan predviđa ukidanje rezervisanih mjesta u skupštini, počev od sljedećih parlamentarnih izbora.

Svih 25 poslanika manjinskih zajednica, pokrenulo je inicijativu da rezervisana mjesta u skupštini Kosova za manjinske zajednice postoje i u naredna dva mandata.

Kako prenosi RTK2, poslanica ispred koalicije Vakat u Skupštini Kosova, predstavnica bošnjačke zajednice Duda Balje je izjavila da su se oni posebnom deklaracijom obratili ambasadorima zemljama Quinta (SAD, Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija) i da su od njih dobili podršku za ovaj zahtjev.

"Napravili smo jednu deklaraciju, koju smo dali ambasadorima država Quinte, jer se smatra da su oni vrlo bitni. Oni su bili ovdje i razmatrali su naš zahtev i rekli su da imamo njihovu podršku. Međutim, mi smo od njih tražili da nas pismeno podrže, što su oni odbili. Zahtjev smo uputili i predsjednici države i bili kod premijera. Niko nam nije rekao ne, ali svi su bili sa onim stavom - 'vidjećemo', 'doći će vrijeme', 'razgovaraćemo'", kaže Duda Balje, poslanica Grupe 6+.

Deset zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu, kao i 10 mjesta za ostale manjinske zajednice, ne dovode se u pitanje. Ipak, u okviru izborne reforme koja bi trebalo da bude završena prije parlamentarnih izbora, ukidanje dodatnih rezervisanih mjesta je nešto što najviše zabrinjava sve predstavnike manjinskih zajednica.

"Završetkom nadgledane nezavisnosti i odlaskom ICO-a sa Kosova, više ne postoje rezervisana mjesta, samo onih 10 zagarantovanih. Da bismo imali više od 10, moraćemo da prođemo cenzus, što je za manjinske partije jako teško", kaže Petar Miletić, poslanik SLS-a.

Političku borbu na parlamentarnim izborima, unutar srpske zajednice, za 10 zagarantovanih mjesta u parlamentu, zaoštriće eventualno učešće novih političkih subjekata iz srpske zajednice, kao i uključivanje sjevera Kosova.

"Ukoliko političke partije sa sjevera dobiju parlamentarne izbore u okviru srpskog stanovništva, oni će dobiti ta mjesta. Sada postoji konkurencija unutar albanskih partija, a naročito unutar manjinskih partija, srpskih partija, jer sad oni ulaze u konkurenciju da dobiju tih deset mjesta", kaže Arsim Bajrami, poslanik Demokratske partije Kosova i predsjednik Komisije za ustavnu reformu.

Pojedini poslanici i ministri ističu da je završetak lokalnih izbora pravi trenutak da se nastavi sa izbornom reformom, koja je već duže u zastoju. Predstavnici manjinskih zajednica u Parlamentu i Vladi, vjeruju da je decembar, mjesec u kome će se inicijativa za zadržavanje rezervisenih mjesta naći u Skupštini u vidu amandmana na Ustav i Zakon o opštim izborima.

Na potrebu za izbornom reformom, ukazala je i američka ambasadorka Tracy Ann Jackobson na TV 21. Ona je izjavila da "bez izborne reforme najmanje šest mjeseci prije izbora, ne bi bilo poželjno da se održe parlamentarni izbori na Kosovu" i dodala da u slučaju održavanja izbora za kosovsku skupštinu bez izborne reforme, posmatrači Evropske unije neće doći da posmatraju izbore.