Policija najavljuje kazne

Od 15. novembra na snagu je stupila obaveza upotrebe zimske opreme na automobilima, koja će trajati sve do 15. marta naredne godine. Policija najavljuje da će kazniti svakog ko ne bude imao odgovarajuću opremu.

Zbog tople jeseni zaboravili smo slike ulica prekrivene snijegom i ledom, pa nam se učinilo da za pripremu automobila za zimsku sezonu ima još vremena.

Međutim, dosta veliki broj vazača je spreman za zimske uslove, mada naglašavaju da je za standard na Kosovu veoma skupo opremiti automobile zimskim gumama.

Prodavci pneumatika i vulkanizeri slažu se sa ocjenama da su zimske gume daleko bezbjednije za vožnju i da na mokrim i klizavim kolovozima mogu da skrate zaustavni put prilikom kočenja. U zavisnosti od proizvođača i cijene su različite. Sa početkom zimska sezona i većom potražnjom, mijenjaju se i cijene. Tako da se sada cijena za jednu gumu kreće od 30 do 50 eura, u zavisnosti od profila.

U Policiji Kosova kažu da će biti rigoroznih kontrola i apeluju na vozače da poštuju odluku o zimskoj opremi, naročito zbog bezbjednosti saobraćaja.

"U periodu od 15. novembra do 15. marta svaki vozač će morati da posjeduje sve četiri zimske gume i ostalu zimsku opremu. Saobraćajna policija Kosova će redovno kontrolisati vozače i svako ko ne bude imao zimsku opremu biće kažnjen. Takođe, savjetujem sve vozače da u zimskom periodu poštuju saobraćajna pravila i pažljivije voze zbog klizavih i mokrih kolovoza", rekao je Brahim Sadriu, glasnogovornik Policije Kosova za Radio KiM.

Zakon o bezbjednosti u drumskom saobraćaju predviđa da na Kosovu obavezno na vozilu imate zimske gume kada je put klizav i kada na njemu ima snijega.